Kako bi izgledao Parlament RS da su umjesto lokalnih održani opšti izbori?

20:39, 11.10.2016.
Thumbnail

SNSD bi, kada bi se rezultati posljednjih lokalnih izbora preslikali na parlamentarne, imao stabilnu većinu u Narodnoj skupštini. Isti ti rezultati, doduše, pokazuju da ih je izvukla koalicija, jer je DNS u plusu za više od 20 hiljada glasova, a slično su prošli i Socijalisti.

Prema tim projekcijama, vladajuća koalcija bi u skupštinskim klupama imala šest poslanika više nego što je dobila prije dvije godine. Dok bi SNSD sa sadašnjim brojem glasova ostao na 29 mandata, koliko je dobio na posljednjim parlamentarnim izborima, socijalisti i DNS-ovci bi dobili pojačanje.

Marko Pavić poručuje da je DNS briljirao na lokalnim izborima i osvojio više od 85 hiljada glasova.

"Kada bi ovo sada, ove rezultate lokalnih izbora preračunali u parlamentarne, 14 poslanika bi imao DNS po ovim rezultatima", kaže Marko Pavić, predsjednik DNS-a.

Ipak, 14 poslanika je možda i preambiciozna procjena. Svaki poslanik viška bi, po svoj prilici, išao nauštrb SDS-a, koji je na lokalnim izborima osvojio skoro 125 hiljada glasova.

SDS je, kada se posmatraju rezultati lokalnih izbora – gubitnik, jer je na parlamentarnim prije dvije godine imao 50 hiljada glasova više. Ostale članice SZP ostvarile su rast. Najveći – PDP, koji ima blizu 14 hiljada glasova više nego pretprošle godine.

Sa sadašnjim izbornim rezultatom, SDS bi u Narodnoj skupštini imao sedam poslanika manje nego što je dobio na posljednjim parlamentarnim izborima. PDP-ovci zato tvrde da bi u parlamentu Srpske bili u plusu.

" Opšti rezultat govori da bi PDP imao devet, čak deset poslanika sa 62 hiljade , i sa glasovima po izbornim jedinicima. Ne želimo da nas to zavara, da nam daje neku vrstu lažne nade da smo napravili toliko značajan iskorak", rekao je Branislav Borenović, lider PDP-a.

Po dosadašnjim rezultatima, NDP bi najvjerovatnije ostao na istom, sa pet poslanika u Narodnoj skupštini. Koalicija Domovina zadržala bi svojih pet, a Ujedinjena Srpska bi u pojedinim izbornim jedinicama morala da ostvari bolji rezultat kako bi osigurala parlamentarni status.