Jukić: Progone me, prijete mi i prisluškuju me

  • 06.09.2017.19:16

U toku je hajka na mene, progone me, prijete mi i prisluškuju me – tako se novinarima požalila Ružica Jukić, potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Jukićeva tvrdi da je od novinara Josipa Šimića dobila spornu dokumentaciju zbog koje ga je sinoć uhapsila SIPA, uz sumnju da je krivotvorena.  Ministar bezbjednosti, Dragan Mektić, Jukićevoj odgovara da prestane da izmišlja.

SIPA je sinoć i danas saslušavala Šimića, a pretresen je i njegov stan. Dok se to dešavalo, Tužilaštvo BiH je od sarajevskog Kantonalnog tužilaštva tražilo izuzeće predmeta “prisluškivanje”.

Iako nema dokaze koji bi potvrdili umješanost SIPA-e, Jukićeva je sigurna da ju je neko prisluškivao.

"Možda je neko namjerno podmetnuo da je to  SIPA, ali ovdje piše dostavlja se Draganu Mektiću. Da li je to SIPA ili neko drugi, ne znam. Na njima je da to istraže, ali veoma je bitno da se istraži zato što je u pitanju moj službeni mejl. Ja i nositelji pravosuđa sad ne možemo biti sigurni da li nas neko prati", rekla je Ružica Jukić, potpredsjednica VSTS BiH.

Transkripti su, tvrdi Jukićeva, ukazivali na to da nju i Gordanu Tadić neko prati i prisluškuje, jer su bile priložene i neke od prepiski i privatnih razgovora. Šimić je, poručuje, sumnjao da su svi pod budnim okom SIPA i OSA.Tvrdi da se sve to dešava zbog, kako kaže, opstruisanja Tadićeve, i njenog dolaska na poziciju glavnog tužioca BiH. Poziva i Mektića da objasni da li je dobio spornu dokumentaciju. Ministar bezbjednosti joj odgovara da ne bi trebalo da se miješa u istragu.

"To što ona iznosi nešto po sistemu rekla-kazala, čula, to uopšte nema nikakvu vrijednost niti važnost. Zato još jednom pozivam ovu instituciju regulatora da spriječi na ovakav način da se obmanjuje i zlostavlja narod", rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Josipa Šimića SIPA je uhapsila po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, jer je, osim Jukićevoj, i Tužilaštvu BiH dostavio dokumenta za koje se sumnja da su falsifikovani. Saga Mektić – Jukić biće nastavljena sutra ,i to na sudu, gdje će biti održano ročište po tužbi za klevetu, koju je Jukićeva  u junu podnijela protiv Dragana Mektića.