Jukić: Ne štitim kriminalce, već poštene nosioce pravosudnih funkcija

14:31, 27.04.2018.
Thumbnail

Potpredsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Ružica Jukić izjavila je da je oslobađajuća presuda u slučaju protiv predsjednika Opštinskog suda u Tešnju Zdravka Popovića dokazala da je Popović nevin, te da ona ne štiti kriminalce u pravosuđu.

Kantonalni sud u Tuzli donio je drugostepenu oslobađajuću presudu u slučaju protiv predsjednika Opštinskog suda u Tešnju Zdravka Popovića, optuženog za produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Popoviću je suđeno da je kao predsjednik Opštinskog suda Tešanj u oktobru 2012. godine prekoračio službena ovlaštenja i usmeno naložio donošenje rješenja na njegovo i ime njegovog sina koji je u tom sudu obavljao pripravnički staž za isplatu naknade za prevoz na posao i sa posla, te da je bez konkursa zaključio ugovore o volontiranju sa dva pripravnika.

Za vrijeme trajanja krivičnog postupka Popović je radio kao sudija i predsjednik Opštinskog suda u Tešnju, jer je tako odlučila drugostepena komisija VSTS BiH, dok je prvostepena komisija VSTS bila stava da se za vrijeme trajanja postupka Popović udalji sa dužnosti.

Kantonalni sud u Tuzli presudu u slučaju protiv Zdravka Popovića donio je sredinom marta ove godine.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić na jednoj od svojih prošlogodišnjih konferencija za novinare rekao je da potpredsjednik VSTS-a Ružica Jukić štiti Popovića, ali da on neće da štiti takve Srbe kriminalce.

"Eto koje Srbe štitim - one za koje znam da su pošteni i u redu, što je presuda dokazala", rekla je Jukićeva, konstatujući da je presuda Popoviću dokazala da on nije kriminalac i da ona ne štiti kriminalce u pravosuđu.

Jukićeva je objasnila da je drugostepena komisija VSTS-a odluku da Popović radi za vrijeme trajanja postupka donijela jer nije našla nijedan razlog da ga suspenduje.

"Vidjeli smo da je imao sva odobrenja za prijem pripravnika i za naknade koje su mu stavljane na teret, te da nema razloga da bude suspendovan", istakla je Jukićeva i konstatovala da to nije nekome odgovaralo zbog čega su uslijedile optužbe da štiti kriminalce.

Prema njenim riječima, izjavama da je neko kriminalac Mektić je pokazao da ne poštuje pretpostavku da je neko nevin dok se ne dokaže drugačije.

"Kada javna ličnost izrekne nešto takvo, to ima veću težinu nego kad to kaže običan građanin", rekla je Jukićeva i dodala da bi zbog toga zvaničnici morali da vode računa i poštuju pretpostavku nevinosti, pogotovo ako je VSTS odbacio optužbe protiv nekog od nosilaca pravosudnih funkcija.

(Srna)