Jovanović: Nestanak SFRJ je primjer ko crta granice na Balkanu

09:45, 05.08.2017.
Thumbnail

Nesporna je činjenica da su Amerika i zapadne zemlje ne samo projektovali nove granice na Balkanu, nego i brisali postojeće, izjavio je bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović.

On je istakao da je to bio slučaj sa SFRJ, koja je nestala s političke mape svijeta u roku od dva i po mjeseca.

"Uništili su granice jedne države koja je bila među osnivačima Ujedinjenih nacija, Lige naroda i KEBS-a /Konferencija za evropsku bezbjednost i saradnju/. Onda je isti taj NATO, protivno međunarodnom pravu i povelji UN, izvršio agresiju na SR Jugoslaviju, što predstavlja zločin protiv mira", rekao je Jovanović za beogradsku "Politiku".

To im, kako je dodao, nije bilo dovoljno, nego su nasilno osvojenu teritoriju SR Jugoslavije okupirali i pripremili za njeno pretvaranje u takozvanu nezavisnu državu i sada u briselskom procesu istrajavaju u tome da Srbija prihvati novu realnost koju su oni stvorili.

Na pitanje da li sada Rusi crtaju granice u ovom dijelu Evrope, Jovanović odgovara da je to misaoni pojam, jer, kako kaže, Moskva nikada na Balkanu nije pokušavala da nešto tako radi.

"To su uvijek radili drugi, prije svega zapadne sile u 20. vijeku", konstatovao je Jovanović povodom izjave potpredsjednika SAD Majkla Pensa, koji je na samitu Jadranske povelje optužio Rusiju za iscrtavanje granica, a njegove riječi protumačene su i kao poruka vojno neutralnoj Srbiji.

Pens je ustvrdio i kako je Moskva nastojala da destabilizuje region i podijeli ga, ali i odijeli od ostatka svijeta, ali da su, "SAD odbacile bilo kakav pokušaj korišćenja sile u regionu i šire".

(Srna)