Jovanović: Ako se ovako nastavi i Niš će postati albanski

21:04, 16.05.2018.
Thumbnail

Lider DSS Miloš Jovanović izjavio je da je Vlada iz 2007. odbila predlog sličan pravno obavezujućeg sporazuma koji danas nude predsjedniku Aleksandru Vučiću.

"To nam je tada servirao Volfgang Išinger i mi smo rekli da nećemo. Zapad, koji radi temeljno i strpljivo, tada je odlučio: 'Učinićemo da hoćete'", rekao je Jovanović na tribini u Kikindi.

On je ocijenio da je "vrag odnio šalu" i dodao da će ako Vučić bude uradio ono što govori, to biti čin veleizdaje.

"Kao da je Mesija ili Bogom dan da jedan čovek rješi taj problem. Nemojmo da dajemo pravno pokriće za secesiju, već reafirmišimo međunarodno pravo", ocijenio je predsednik DSS.

On je kazao da bi prihvatanje secesije KiM otvorilo geopolitičke probleme i stvaranje Velike Albanije.

"Ali, to nije kraj, onda bi uslijedilo otvaranje pitanja Raške oblasti, pa pitanje juga centralne Srbije, a ako vlast ovako nastavi i Niš će postati albanski", zaključio je Jovanović.

Nekadašnji ministar za KiM Slobodan Samardžić ocijenio je da je pravno obavezujući sporazum u stvari "dokument o priznanju Kosova".

"Imamo dvije stalne članice Savjeta bezbednosti UN koje bi stavile veto, pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost, i još stotinjak država, ali ako naši potpišu drugi neće imati razlog da ga ne priznaju", rekao je Samardžić.

Profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Srđan Šljukić rekao je da sada nije "nipošto trenutak da se dignu ruke od svega i da se Kosovo pusti u Ujedinjene nacije".

"Realnost je promjenljiva kategorija i mjenja se i više nema vremena sankcija kao 1992. ili bombardovanja 1999. godine", ocenio je Šljukić.

(B92)