Još nije poznato ko će Srpskoj pomoći s dugovima

19:05, 19.12.2017.
Thumbnail

U junu je rečeno - restrukturisanje duga Srpske samo što nije. U avgustu su poručili mali je zastoj zbog godišnjih odmora.

Ni pred zimske praznike vlasti ne otkrivaju do koje faze je stigla priča o pronalasku ino partnera koji bi rasteretio narastajući republički dug.

Ljetos su u igri bila tri ino partnera, navodno po jedan iz Rusije, Kine i Amerike. O restrukturisanju 5,3 milijarde maraka ukupnog duga iz Vlade danas bez riječi.

Iz ministarstva finansija nema odgovora na zvanični upit – baš kao što nije bilo odgovora ministra Tegeltije na SMS poruku koju mu je ATV poslala. Da ćuti odlučila je i predsjednica Vlade. Njen primjer slijedili su i ostali ministri. Oni koji su se javili nisu bili rječiti.

djokic

"Nisam u toku oko toga", kaže Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi RS.

klokic

"Ništa novo", kaže Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u Vladi RS.

Iz kabineta Željke Cvijanović na Nikoljdan je jedino bila aktivna Jasmina Davidović. Međutim, ni ona nije probila Vladin zid ćutanja.

Na pitanje do koje faze je stigla priča o restrukturisanju duga RS Jasmina Davidović,ministar za porodicu omladinu i sport u Vladi RS je odgovorila:" A nemojte, pa zaista nije tema. Sretan vam praznik".

telop

Prije nekoliko mjeseci iz Vlade se čula priča o pregovorima sa nekoliko ozbiljnih finansijskih institucija koje bi trebalo da ulože milione i rasterete dug Srpske.

"Ovakva vrsta pregovora je daleko složenija od redovnog zaduženja i za pregovore treba vremena", tvrdi ekonomista Siniša Pepić.

"Taj posao nije neuobičajen. Imali smo primjer i u gradu Banjaluci i mislim da je čak u gradu Banjaluci koji je išao u restrukturisanje duga sa lokalnim kreditorima je trajao, sa pripremama možda čak nešto duže od šest mjeseci", rekao je Siniša Pepić.

telop1

Samo za narednu godinu Srpskoj za otplatu treba više od 900 miliona maraka. Da se dug rastegne na duži period, prva u igri za restrukturisanje, ali bez zvanične potvrde, bila je američka konsultantska kuća “Conick Financial LLC” iz Kalifornije, a pored nepoznatih partnera iz Kine i Rusije, Milorad Dodik javno je spomenuo i pregovore sa američkim “Meril Linčom”.