Još nema kazni za roditelje koji ne vakcinišu djecu

20:03, 11.08.2017.
Thumbnail

U Srbiji već pljušte kazne za roditelje koji ne vakcinišu djecu. Raspitali smo se kakva je situacija u Srpskoj.

"Novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 5.000 KM kazniće se za prekršaj roditelj, odnosno staratelj maloljetnog djeteta, ako djetetu ne obezbijedi sprovođenje obavezne imunizacije protiv zaraznih bolesti."

Tako bar piše u Zakonu koji se, za sada, ne poštuje. Roditeljima je ostavljeno na volju da odluče hoće li vakcinisati svoju djecu. "Ipak su to djeca", pravdaju se u Inspektoratu, "nismo sigurni da će kažnjavanje riješiti dileme koji roditelji imaju". Svjesni su da zakon moraju da poštuju, ali čekaju domove zdravlja.

"Ukoliko nam domovi zdravlja počnu dostavljati precizne informacije sa imenom i prezimenom roditelja, sasvim je sigurno da će se, kao prva mjera, preduzeti upozorenje i opomena i ukazivanje na tu zakonsku obavezu, a u zavisnosti od ponašanja roditelja i druge mjere koje su propisane zakonom", kaže Duška makivić, portparol Inspektorata RS.

vakcine2

U Srbiji su zakon počeli da poštuju. Do sada su izrečene četiri kazne za roditelje koji su odbili da vakcinišu svoju djecu.

U Institutu za javno zdravstvo RS kažu da je, kada je u pitanju procenat nevakcinisane djece, kod nas slična situacija kao i u Srbiji. Vakcina kojoj roditelji najmanje vjeruju je MRP, zbog mišljenja da izaziva autizam. U Institutu to čvrsto demantuju i ubjeđeni su da to nije samo krivica roditelja i društvenih mreža.

"Postoje slučajevi zdravstvenih radnika koji ne rade profesionalno svoj posao. Ili se vrše odlaganja vakcinacija bez nekog opravdanog razloga ili govore protiv vakcinacije", kaže Ljubica Jandrić, načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo.

U posljednjih godinu i po zabilježen je porast broja nevakcinisane djece u Republici Srpskoj. Od propisanih 95 odsto, vakcinisano je oko 74. Ljekari upozoravaju da to nisu nimalo bezazlene brojke i vjeruju da bi primjena zakona mogla da riješi problem.