Joga djelotvorna protiv depresije

17:03, 09.04.2017.
Thumbnail

Osobe koje pate od depresije umjesto uzimanja antidepresiva mogu praktikovati jogu, što značajno utiče na smanjenje  simptoma bez sporednih efekata koji su posljedica korištenja lijekova, barem tako tvrde američki naučnici nakon što su obavili istraživanje.

“Istraživanje je potvrdilo da joga i vježbe disanja pomažu osobama koje nisu na antidepresivima, kao i onima koji su na stabilnoj dozi antidepresiva, ali kojima nije postignut cilj”, kazao je autor istraživanja Chris Streeter, profesor s Univerziteta u Bostonu.

Oko 40 posto osoba koje pate od teške depresije uzimanjem antidepresiva ne postigne potpunu remisiju. Joga se može koristiti kao alternativa ili dodatak farmakološkim tretmanima.

Tokom istraživanja osobe s teškom depresijom podjeljene su u dvije grupe – u jednoj su uzimali veliku dozu antidepresiva i imali tri 90-minutna časa joge sedmično s praktikovanjem joge kod kuće, dok je druga grupa uzimala malu dozu antidepresiva s dva 90-minutna časa sedmično uz vježbanje kod kuće.

Obe grupe su zabilježile značajno smanjenje simptoma depresije!

Iako je veći broj članova grupe s većom dozom antidepresiva imao manje simptoma, istraživači vjeruju da dva časa sedmično uz vježbanje kod kuće znači i manje opterećenja, ali da i dalje daje efektivne rezultate.

Lijekovi mijenjaju raspoloženje, a jogom se izbjegavaju sporedni efekti, kao i interakcija lijekova.

(Ljepota i zdravlje)