Jednogodišnjoj djevojčici bolest prekinula bezbrižno djetinjstvo

21:49, 20.10.2017.
Thumbnail

Bezbrižno djetinjstvo Dalal Omerović iz Bihaća surovo je prekinuto neposredno nakon što je djevojčica proslavila svoj prvi rođendan, kada su ljekari dijagnostikovali da boluje od najtežeg oblika akutne leukemije.

Njeni roditelji, Indira i Hajrudin Omerović, kojima je ona prvo dijete, kažu kako su primijetili neobične promjene na očima djevojčice, zbog čega su je odveli na pregled u Kantonalnu bolnicu u Bihaću.

- Primijetili smo nekakve čudne izbočine na njenim očima, ali smo mislili kako se radi o konjuktivitisu. Međutim, kada je urađena krvna slika, nalazi su bili katastrofalni - kažu Omerovići.

Dodaju kako su zahvaljujući nekolicini ljekara iz Bihaća uspjeli otići u Klinički centar "Dubrava" u Zagrebu, gdje je Dalal pregledana i nakon detaljnih analiza krvne slike ustanovljeno je kako je oboljela od teškog oblika leukemije.

- Ljekari su bili otvoreni, rekli su nam da je stanje jako loše i savjetovali su da što prije započnemo liječenje djevojčice. Zvali smo Klinički centar “Koševo” u Sarajevu i oni su nam rekli da dovedemo djevojčicu u ponedjeljak kako bi bila podvrgnuta terapijama - rekli su supružnici.

Prema njihovim riječima, liječničke prognoze kažu kako će za spas života djevojčice biti neophodno da se obavi transplantacija koštane srži. Omerovići kažu kako su troškovi takvog operativnog zahvata izuzetno skupi i da se kreću između 200.000 i 300.000 evra, pišu Nezavisne.

Budući da zdravstveni kapaciteti u BiH nisu dorasli ovako komplikovanim zahvatima, operacija bi se mogla obaviti jedino u nekoj od inostranih klinika.

(Nezavisne)