Jedini zmijolovac u Hercegovini

20:34, 23.04.2017.
Thumbnail

Sa običnim drvenim štapom i plastičnom bocom ulovio ih preko 1.000. Dragan Lečić već gotovo pola vijeka vodi borbu sa zmijama, najčešće poskocima. Iako su ujedale njegovu majku, brata, pa čak i njega, od svoje borbe ni na trenutak nije odstajao.

"To su bolovi, nisam rađao, ali kažu da je ovo gori. I uprkos tome sam nastavio, kada sam došao ovamo, odmah sam još jednu našao", objašnjava Dragan Lečić iz Ljubinja, pokazujući na svoju kuću.

Dragan se odlučio na ovaj neobični hobi još kao dječak. Bilo ih je deset, priča Dragan, novca nije bilo dovoljno, a on je lovio i prodavao zmije, dobro zarađivao i braći knjige kupovao. Pored toga što je vadio otrove iz zmijskog tijela, Dragan je pravio i specijalitete od zmijskog mesa. On ih lično nikada nije probao, ali oni koji jesu, rekli su mu da je ukusno.

"Pržio jesam, kada sam bio u rezervi, ali jeo nisam. Jedna djevojka je jela. Rekla je da je ukusno, da je fino", kaže Dragan Lečić.

Ako je na vrijeme ugleda, nijedna zmija mu ne može pobjeći. Znajući kakvu bol nosi ujed zmije, Dragan se trudi da svaku koju zapazi i ulovi.

"Kad mi pobjegne, sav se naježim, samo da ga nema. A u Hrvatskoj je zaštićen kao vuk. Ja bi tim zaštićenim pustio da ga ujede, da vide kako je zaštićen", objašnjava naš sagovornik.

Dragan je posljednji put prodao oko 100 poskoka proslavljenom filmskom režiseru Emiru Kusturici. Iako ih više niko ne otkupljuje, bar ne od Dragana, on će, kaže, istrajati u borbi sa njima.