Jedanaestogodišnjak oduševljava vještinama sa fudbalskom loptom VIDEO

16:30, 19.07.2017.
Thumbnail

Leonel Šabanović je jedanaestogodišnji dječak rođen u Malmeu u Švedskoj, a njegovi roditelji su u ovu zemlju stigli iz BiH.

On se bavi fudbalom, a hobi mu je freestyle kojim oduševljava sve koji ga vide na djelu.

"Rođen sam u Malmeu gdje i odrastam, a roditelji su u Švedsku došli veoma mladi. Igram fudbal od šeste godine i trenutno sam član Malmo Cityja. Freestyle mi je hobi, ali mi pomaže pri igranju fudbala. Treniram tri puta sedmično, a utakmice igram svakog vikenda. Na poziciji sam veznog igrača i često koristim trikove da prevarim protivnike. Freestyleu sam se posvetio prije godinu dana, treniram poslije škole, a tokom vikenda se družim s drugim freestylerima iz okolnih gradova", izjavio je Šabanović.

Iako ističe da mu je freestyle zasad samo hobi, jedanaestogodišnji Leonel je postigao značajan uspjeh.

leonel

"Takmičio sam se na prvenstvu Švedske ove godine te sam bio među 16 najboljih freestylera u svim uzrastima. Rečeno mi je da sam vjerovatno najmlađi na svijetu koji se takmiči na ovom nivou", rekao je Leonel.

Inspiraciju pronalazi na različite načine, a svoje snimke objavljuje na Instagramu i YouTubeu.

"Gledam klipove na internetu, a mnogo učim i na susretima s ostalim freestylerima. Kad se trenira, onda je tu i volja da se napravi nova kombinacija trikova, tako se uče nove stvari. Ali nije lako, treba dosta volje, upornosti i treninga. Neki novi trikovi se brzo uče, dok za druge treba nekoliko dana ili duže", kazao je mladi Šabanović.

Freestyle je zavolio nakon što je gledao svog prijatelja i neke profesionalce.

"Moj prijatelj se počeo baviti freestyleom, a onda sam se i ja zainteresovao. Trenirao sam s njim, a prošle godine su došli i freestyle profesionalci pa smo se nastavili sastajati i zajedno vježbati. Povezao sam se i s drugim freestylerima u Švedskoj, komuniciramo i preko interneta te učimo nove trikove", kaže mladi fudbaler.

Njegovi idoli su bh. reprezentativci Edin Džeko i Miralem Pjanić pa se nada da će krenuti njihovim koracima.

"Džeko i Pjanić su moji favoriti, pratim njihove igre u Italiji i u našoj reprezentaciji. Nadam se da ću za nekoliko godina zaigrati u nekom većem klubu kada je riječ o fudbalu, a što se freestylea tiče, ne znam da li ću imati vremena za oboje. Već sam bio na prvenstvu, puno mi je značilo, a predao sam i snimke s YouTubea snimljene u BiH, namijenjene takmičenju preko interneta", dodao je Šabanović.

On navija za Malmo FF i FK Željezničar.

"Fudbal sam zavolio uz tatu koji je u svoje vrijeme bio omladinski reprezentativac. Zahvalan sam roditeljima koji mi pružaju veliku podršku. U Švedskoj navijam za Malmo, u BiH za Željezničar", završio je Šabanović.

(Klix.ba)