Javno-privatno partnerstvo kao model finansiranja javnih projekata

15:19, 04.05.2018.
Thumbnail

Finansiranje dijela projekata od javnog interesa u budućnosti treba tražiti u javno-privatnom partnerstvu, jedno je od mišljenja iznesenih danas na "Jahorina ekonomskom forumu".

Učestvujući na panelu "Dometi i ograničenja različitih modela za finansiranje projekata od javnog interesa" gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić naveo je da su gradske vlasti Banjaluke u zadnjih godinu i po isprobale različite modele finansiranja projekata od društvenog interesa.

"Isprobali smo finansiranje projekata iz budžeta Grada, koji nije dovoljan ni za tekuće finansiranje, kreditno zaduživanje te emisiju obveznica, koja se pokazala kao dobra", rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, Grad Banjaluka bio je otvoren i za donacije, pri čemu je posebno izdvojio USAID i UNDP.

"Osmislili smo i koncept saradnje sa društveno odgovornim kompanijama, koje su do sada izgradile 14 dječijih igrališta u Banjaluci", dodao je Radojičić.

On je precizirao da će ukupna donacija društveno odgovornih kompanija za izgradnju 20 igrališta, koliko bi trebalo da bude otvoreno do kraja godine u Banjaluci, premašiti milion KM.

"Javno-privatno partnerstvo je posebna priča i izuzetno je sporo, počeli smo, a pitanje je kad ćemo iz njega izaći", rekao je Radojičić navodeći da se ovaj model primjenjuje za razne projekte poput sportske dvorane i javne rasvjete.

Direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Jan Braun podsjetio je da je ova banka učestvovala u finansiranju izgradnje nove gradske toplane u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, kada se primjenjuje javno-privatno partnerstvo, privatog partnera treba rasteretiti poslova koji se tiču dobijanja raznih dozvola i omogućiti mu da radi praktični dio.

"Time se znatno ubrzava realizacija konkretih projekata", istakao je Braun.

On je zaključio da javno-privatn partnerstvo može dobro da funckioniše ako svaka strana preuzeme rizik koji može najbolje da podnese.

Dvodnevni "Jahorina ekonomski forum", koji je organizovalo Udruženje ekonomista Reublike Srpske, danas se završava na Jahorini.

(Srna)