Javne nabavke i nisu baš javne

21:03, 16.10.2017.
Thumbnail

Javne nabavke i nisu baš javne, a tenderi se provode mimo ugovora.

Brojke koje su za šest mjeseci sabrali u Fondu otvorenog društva BiH, Razvojnoj agenciji Eda i Transparency Internationalu, pokazuju da se godišnje na javne nabavke potroši četiri milijarde maraka, od čega više od milijardu završi u nečijim džepovima.

vlcsnap-2017-10-16-20h59m43s63

"Jedan od osnovnih generatora korupcije u ovoj državi su javne nabavke.U posljednjih pet godina preko 13 milijardi KM otišlo je na javne nabavke roba i usluga. Taj iznos varira iz godine u godinu. 2015 potrošeno je milijarda ipo, a 2016 preko dvije ipo milijardi maraka", kazao je Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo BiH.

Nakon  šestomjesečnog monitoringa, osvanula je i lista preduzeća koja ne poštuju tenderska pravila. Štafetu kritičnih ponjeli su Putevi i Šume RS, kao i grad Banja luka.vlcsnap-2017-10-16-20h58m59s135

"Ja ću poći od JP Putevi RS. Mi smo našli njihovu praksu kritično, iz razloga što se radi o ozbiljnijim kršenjima zakona o javnim nabavkama u uzastopnom periodu. Iz godine u godinu ovaj ugovorni organ krši zakon o javnim nabavkama,  pri tome trošeći visoke iznose novca", rekao je Bojan Kovačević, iz Razvojna agencija "Eda" Banjaluka.

U Putevima kažu da o tim istraživanjima ništa ne znaju, kao ni  po kojim parametrima su rađena. U monitoring timu tvrde da su sve  nepravilnosti proslijeđene Agenciji za javne nabavke BIH, koja, priznaju, nije obavila posao kako treba.vlcsnap-2017-10-16-20h59m17s42

"Pokušavamo da djelujemo ka nadležnim institucijama, konkretno ka Agenciji za javne nabavke. Nadamo se da ćemo u narednom periodu uspostaviti saradnju sa  Kancelarijom za razmatranje žalbi, jer to su institucije koje imaju mogućnost da po službenoj dužnosti reaguju u datom vremenu", kazala je Aleksandra Martinović iz Transparensija BiH.

Od aprila do septembra, analizirali su  173 tenderska ugovora u BiH, od kojih je, kažu, samo 78 objavljeno po zakonu, na zvaničnim stranicama firme.