Izmjene propisa potrage za nestalim licima pred Vladom RS

19:21, 14.05.2018.
Thumbnail

Propisi koji regulišu potragu za nestalim licima ovih dana biće tema u Vladi Republike Srpske. Odmah nakon prijave o nestanku nadležni treba da reaguju, to je jedan od zaključaka nedavno održane posebne sjednice Narodne skupštine.

Koliko je važan trenutak kad potraga kreće zna i Anton Kasipović, ministar pravde RS. Zato obećava da će do detalja analizirati sadašnje propise pa tako i "Tijanin zakon" u Srbiji koji je na snazi već treću godinu.

"Pa postoje različita iskustva. Mi ćemo naravno u svim analizama koristiti i sva iskustva iz pravosuđa Republike Srbije i na taj način tražiti optimalno rješenje", naveo je Anton Kasipović, ministar pravde u Vladi RS.

Sadašnja praksa je da se nestalo lice traži nakon 24 sata od prijave.

"Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima" u slučajevima kada se sumnja da je u pitanju kivično djelo nalaže potragu bez odgađanja", navedeno je u Zakonu u policiji i unutrašnjim poslovima.

"Zakon bi trebalo da nalaže potragu u bilo kojem slučaju odmah nakon prijave nestanka", kaže poslanik Perica Bundalo. Ipak, i to ima svoju lošu stranu.

"Ipak sam za varijantu da se sa takvom izmjenom propisa ide. Jer ukoliko se postupak koji se pokreće odmah može dopinijeti da se spasi nečiji život, to nema cijenu. Dakle, pretpostavljam da i u slučaju o kojem sam maloprije govorio , da je potraga pokrenuta odmah da se bi se eventualno došlo do pozitivnog ishoda. A u drugom smislu može se dogoditi da ima i zloupotreba odnosno pretjeranog angažovanja policijskih kontrolnih organa", navodi Perica Bundalo, član Zakonodavnog odbora u Narodnoj skupštini RS.

Nestanak mladića Davida Dragičevića koji je nakon šest dana pronađen mrtav, poslanicima je bio povod rasprave o izmjeni sadašnjih propisa o traženju nestalih. Odgovor na pitanje treba li nam nešto poput Tijaninog zakona u narednim danima daće Vlada RS.