Izetbegović u Sofiji: Dobijena nepodijeljena, do sada najsnažnija podrška Balkanu

21:23, 16.05.2018.
Thumbnail

Na samitu Evropskih narodnih partija u Sofiji danas je usvojena deklaracija u kojoj je istaknuta snažna podrška Balkanu i njegovom putu ka EU, kao i važnosti ispunjavanja obaveze zemalja koje su kandidati za ulazak u Uniju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istakao je, obraćajući se na samitu u Sofiji, da su za ubrzaniji put ka EU neophodni ključni elementi - mir na Balkanu, reforme kroz pregovore sa EU, intenzivnija gradnja infrastrukture koja će dati impuls ekonomiji, te podrška prijatelja iz Evropskih narodnih partija.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da je Izetbegović na samitu u Sofiji, koji se održava uoči samita EU - zapadni Balkan, naglasio da će ti elementi proizvesti snažno kretanje zemalja regiona ka članstvu u EU.

Obraćajući se medijima nakon samita, Izetbegović je rekao da je na ovom skupu dobijena nepodijeljena, do sada najsnažnija podrška Balkanu i njegovom putu ka članstvu u EU.

Samitu Evropskih narodnih partija prisustvovali su, između ostalih, predsjednici Evropskog parlamenta Antonio Tajani i Evropskog savjeta Donald Tusk, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Planković, austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Domaćini Samita su predsjednik Evropske narodne partije DŽozef Dol i premijer Bugarske Bojko Borisov.

Fokus Samita EU - zapadni Balkan, koji će početi sutra u Sofiji, je potvrđivanje evropske perspektive zemalja regiona.

Očekuje se pokretanje inicijative za unapređenje povezanosti unutar regiona i sa EU kao i pronalazak rješenja za zajedničke izazove, poput bezbjednosti i migracija, a posebna pažnja biće posvećena i ekonomskoj saradnji.

(Srna, foto Klix)