Ivanov odbio da potpiše zakon kojim albanski postaje službeni jezik u Makedoniji

22:02, 17.01.2018.
Thumbnail

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov saopštio je danas da neće potpisati Zakon o upotrebi jezika, koji je makedonsko Sobranje usvojilo 11. januara, ocjenjujući da ovaj zakonski akt favorizuje samo albanski jezik, te da je nepravedan i represivan.

Prema njegovim riječima, zakon je usvojen bez javne rasprave, bez naučne debate, bez učešća akademske i stručne javnosti i opozicije.

Ivanov je uputio pismo Sobranju u kojem ga obavještava da neće potpisati ukaz o stupanju na snagu Zakona o upotrebi jezika i u prilogu dostavio obrazloženje svoje odluke.

On je pozvao poslanike da pažljivo razmotre njegove primjedbe kako bi usvojili opšteprihvatljivu odluku.

Makedonsko Sobranje je sa 69, od ukupno 120 glasova poslanika usvojilo Zakon o upotrebi jezika prema kojem će u makedonskim državnim organima i institucijama, osim makedonskog, zvanični jezik biti i albanski.

Predstavnici opozicionog VMRO-DPMNE nisu učestvovali u glasanju. Parlament će se ponovo izjasniti o ovom zakonu, a odluka će biti konačna.

Vlada Makedonije izrazila je žaljenje zbog odluke Ivanova da ne potpiše ukaz o primjeni Zakona o upotrebi jezika.

U saopštenju iz Vlade naglašava se da su sve odredbe u zakonskoj odluci o upotrebi jezika u skladu sa amandmanom pet Ustava Makedonije.

"Zakon je usvojen u skladu sa predviđenim procedurama u parlamentu Makedonije. Opozicija je imala mogućnost da amandmanski učestvuje u usavršavanju zakona, ali je sama odlučila da to ne čini. Neučešće ne isključuje političku odgovornost", navodi se u saopštenju.

Ističe se i da zakon ne dovodi u pitanje unitarni karakter Makedonije, kao i upotrebu makedonskog jezika i ćiriličnog pisma, koji i dalje ostaju jedini zvanični jezik i pismo na cijeloj teritoriji Makedonije, te u oblastima međunarodnih odnosa, odbrane, policije i monetarne politike.

Zakon će biti upućen Venecijanskoj komisiji i sve njene primjedbe biće ugrađene u tekst ovog zakonskog akta.
(Srna)