Ivancov: Ruski interes u BiH je saradnja i stabilni odnosi

12:51, 18.04.2018.
Thumbnail

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov ocijenio je da se sukob u BiH ne može desiti, navodeći da je Dejtonski sporazum funkcionalan u smislu održavanja mira.

"Pitanje sukoba u BiH je zaustavljeno 1995. Dejtonskim mirovnim sporazumom. Stvoren je sistem vrijednosti u BiH koji osigurava da se ovaj sukob ne može ponovo desiti. Dejtonski sporazum možda nije savršen, ali djeluje i održava mir već 22 godine", istakao je Ivancov.

On je naveo da sve države i organizacije imaju pravo da grade odnose s BiH, te da sve zavisi od toga šta je svrha tih interesa.

"Rusija kao i bilo koja druga država ima svoje interese, a naš interes je razvoj stabilnih dobrih odnosa, u kulturi, ekonomiji. Mi ne koristimo taj uticaj da ostvarimo neke zlonamjerne ciljeve", rekao je Ivancov.

Govoreći o organizaciji "Noćni vukovi" i njihovoj posjeti BiH, ruski ambasador je podsjetio da su oni bajkeri, te da ponekad bajkeri imaju i lošu reputaciju, ali da to nije iz Rusije već s druge strane Atlantika.

"Ako grupa kozačkih plesača dođe u BiH i neko ih opiše kao poluvojnu organizaciju, to je smiješno. Isto se odnosi na "Noćne vukove". Bajkerske organizacije postoje svugdje i nemaju problema s policijskim organizacijama. Nije bilo nikakvog skrivenog plana", naglasio je on.

Komentarišući vojnu intervenciji SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju, Ivancov je rekao da je bombardovanje nezavisne države čin agresije.

"Vjerujem da to nije pitanje da li smo iznenađeni ili ne, više je to način kako je došlo do razvoja situacija. Nažalost do ovoga je došlo da su Amerika, Francuska i Britanija upotrijebile silu, nije istina da se koristilo hemijsko oružje. Bombardovanje nezavisne države je čin agresije. Kako se može čuti i dokazati, hemijsko oružje nije se koristilo. Juče smo čuli izvještaj, jedan američki medij je posjetio Dumu, bili su u bolnici, nijedna osoba im nije rekla da su imali dokaze o upotrebi hemijskog oružja", naglasio je Ivancov.

Ruski ambasador je konstatovao da slične akcije u prošlosti nisu donijele dobar rezultat.

"Bilo je sve inscenirano, nažalost je do toga došlo. Ako se samo sjetite, to je bio model Iraka, Libije i bivše Jugoslavije. Nijedan od tih činova nije riješio problem, suprotno, samo su pogoršali situaciju. Očito naši američki partneri žele nešto dokazati, ali čini mi se da to baš i nije neki slučaj. Ne želim i sumnjam da bilo ko želi eskalaciju sukoba, ali ovo stvarno govori o nekim ograničenjima na obje strane", dodao je Ivancov.

On je naglasio da sila nije put naprijed. "Mi se ne oslanjamo na silu kod rješavanja pitanja, ali nažalost u situaciju poput ove, stvari mogu izmaći kontrole, a to je najveća opasnost", naveo je ambasador Ivancov, naglasivši da sumnja da je svijet blizu nekih velikih neprijateljstva.

(Srna)