Istoričari o uzrocima Prvog svjetskog rata

20:23, 15.04.2014.
Thumbnail

U Banjaluci je večeras promovisana knjiga njemačke autorke Anike Mombauer pod nazivom "Uzroci Prvog svjetskog rata", koja hronološki donosi prikaz svih kontroverzi koje prate početak tog rata.

Osim promocije, u Muzeju Republike Srpske organizovana je i tribina o temi "Veliki rat - između uzroka i posljedica".

Istoričar Željko Vujadinović rekao je novinarima da je povod za večerašnju tribinu nedavno objavljena knjiga njemačke autorke, koja se isključio bavi istoriografskim raspravama, karakterom, uzrocima i povodom Prvog svjetskog rata.

"Svaka od ovih manifestacija, koje se organizuju ne samo kod nas nego i u svijetu, trebalo bi da pruži doprinos rasvjetljavanju uzroka početka Prvog svjetskog rata", dodao je Vujadinović, koji je profesor na Filozofskom fakultetu u Banjaluci.

Glavni urednik izdavačke kuće "Klio" iz Beograda Zoran Hamović istakao je da je knjiga važna za Srbe jer su u njoj, na neki način, sabrane objektivne slike koje se rijetko zatiču u istoriji.

"Riječ je o knjizi pisanoj iz perspektive njemačkog autora i to veoma ozbiljno i istorijski odgovorno", rekao je Hamović novinarima.

On je dodao da je ovakva knjiga značajna za svaku izdavačku kuću, a prije svega za publiku kojoj je i namijenjena.

Organizatori ovog susreta i promocije knjige su Muzej Republike Srpske, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta", Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Izdavačko preduzeće "Klio" iz Beograda.