Istočna alternativa: Desetine uvredljivih spomen-obilježja u Srebrenici

16:00, 03.08.2017.
Thumbnail

Predstavnici Udruženja građana "Istočna alternativa" Republike Srpske Vojin Pavlović i Božica Petrović tvrde da su Bošnjaci u srebreničkoj opštini nelegalno podigli desetine spomen-obilježja bez ičije saglasnosti i građevinskih dozvola i da se na mnogima nalaze natpisi uvredljivog i neistinitog sadržaja.

Petrovićeva i Pavlović zatražili su od nadležne opštinske službe da utvrdi koja su spomen-obilježja nelegalno podignuta i da budu uklonjena, ili će ovo udruženje preduzeti inicijativu i ukloniti spomenike i ploče sa uvredljivim i optužujućim tekstovima za Srbe.

Pavlović je rekao da se jedna od takvih ploča nalazi na đačkom igralištu kod Prve osnovne škole Srebrenica, što je u suprotnosti sa zakonom, a postoji mnoštvo sličnih obilježja u Šušnjarima, Jezeru, Kožljem, Dobraku i u gotovo svim bošnjačkim selima, te uz regionalne i lokalne puteve širom ove opštine.

"Sve je to nelegalno podignuto u posljednjih nekoliko godina, uz prećutnu saglasnost bošnjačke vlasti u ovoj opštini koja je osporavala izdavanje dozvola za izgradnju crkava i srpskih spomen-obilježja i za 18 godina vladavine nije pozitivno riješila nijedan srpski zahtjev za izgradnju bogomolja i spomen-obilježja", naveo je Pavlović, saopšteno je iz Udruženja.

On je istakao da se ovo udruženje zalaže za istinu i da je nedopustivo da se podižu spomen-obilježja sa uvredljivim natpisima i netačnim podacima, koji stvaraju lažnu sliku o ratu i stradanjima na području opštine.

"Tražimo ravnopravan odnos i mogućnost da i Srbi obilježe mjesta stradanja srpskih civila i vojnika, ali i da postavimo spomen-bistu pokojnom ruskom ambasadoru u UN Vitaliju Čurkinu koji je spriječio donošenje sramne britanske rezolucije o Srebrenici i proglašavanju srpskog naroda genocidnim", kaže Pavlović.

On je naglasio da Udruženje još nije dobilo odgovor od nadležne opštinske službe na podneseni zahtjev za postavljanje spomen-biste Čurkinu u Srebrenici.

Pavlović je rekao da će predstavnici ovog udruženja postaviti navedenu spomen-bistu tamo gdje ocijene da je lokacija odgovarajuća, i to za nekoliko dana, ukoliko ne dobiju rješenje od opštine.

"Već pet godina nam ne dozvoljavaju da postavimo spomen-ploču na zid zgrade Osnovnog suda u Srebrenici koji je u ratu bio logor za Srbe i u kojem su mnogi umrli nakon tortura i mučenja ili su ubijeni, odnosno podlegli batinama", naveo je Pavlović.

On kaže da je riječ o "nedopustivom diskriminatorskom odnosu prema srpskim žrtvama i njihovim porodicama" i da ta praksa mora biti prekinuta.

"Mi se ne protivimo tome da svi obilježe mjesta stradanja sunarodnika i svi treba da budu ravnopravni, ali tražimo da sva nelegalno podignuta obilježja budu uklonjena u skladu sa zakonom i da se natpisi u kojima se pominju genocid i agresija uklone jer su to istorijske neistine", poručio je Pavlović.

(Srna)