Istanbul: Erdogan dočekao Vučića uz vojne počasti

17:35, 06.05.2018.
Thumbnail

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Istanbul, a na aerodromu ga je uz vojne počasti dočekao predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, na čiji poziv boravi u dvodnevnoj posjeti ovoj zemlji.

U delegaciji Srbije, koju predvodi Vučić, su ministri Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Aleksandar Antić, Rasim Ljajić i Branislav Nedimović, kao i predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Vučić i Erdogan prisustvovaće u Istanbulu Poslovnom forumu u organizaciji Odbora za ekonomske odnose Turske.

Na forumu će se, osim dvojice predsjednika, prisutnima obratiti predsjednik Odbora za spoljne ekonomske odnose Turske Omer DŽihad Vardan, ministar privrede Turske Nihad Zajbečki, kao i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Sutra će predsjednik Srbije boraviti u Ankari, gdje će najprije položiti vijenac ispred mauzoleja Mustafi Kemalu Ataturku, a potom će se sastati u Narodnoj skupštini Turske sa predsjednikom parlamenta Ismailom Kahramanom.

Nakon toga je predviđeno polaganje cvijeća stradalima tokom neuspjelog puča 2016. godine u pratnji predsjednika turskog parlamenta.

Predsjednik Srbije potom će se sastati sa svojim turskim kolegom u Predsjedničkoj palati, gdje će prvo imati sastanak u četiri oka, tokom kojeg će ministri imati bilateralne susrete, a zatim će biti održan plenarni sastanak delegacija dvije zemlje i potpisivanje bilateralnih dokumenata.

Vučić i Erdogan će se poslije sastanka obratiti medijima, a šef turske države će u čast visokog gosta iz Srbije prirediti svečanu večeru.

"U okviru posjete biće održan i prvi sastanak Visokog savjeta za saradnju Turske i Srbije. Na sastancima će se, takođe, razgovarati i o bilateralnim odnosima Srbije i Turske koji će doprinijeti regionu, kao i koracima koje treba preduzeti da bi se oni ojačali", navedeno je u saopštenju iz turskog Predsjedništva.

Razvoj situacije na regionalnom i međunarodnom nivou takođe će biti na dnevnom redu.

(Srna)