Invalidi izvojevali pobjedu: Od marta pare za ortopedska pomagala!

19:51, 24.01.2018.
Thumbnail

Ratni vojni invalidi dobili su dva i po miliona maraka za ortopedska pomagala koje će moći da kupuju sami. Od marta će početi isplata, a amputirci poručuju da je i bilo vrijeme da njihov prijedlog konačno bude prihvaćen.

Milovan Marković, ipak je skeptičan, jer su, kaže, isplate najavljivane i prije marta.

"Nadamo se da smo to danas napokon riješili, da se administracija usaglasila da pojednostave proceduru da bi to krenulo u realizaciju dobivanja novčanih sredstava za ortopedska pomagala", kaže Milovan Marković, ratni vojni invalid.

Amputirci su prije osam mjeseci, skidajući svoje proteze ispred Fonda zdravstvenog osiguranja, uslovili nadležne. Iz Fonda zdravstvenog osiguranja poručuju da su za tu namjenu izdvajali skoro deset miliona maraka, ali su sporna bila tehnička pitanja i način isplate koji idu preko ministarstva zdravlja. Danas je i taj problem eliminisan.

"Sredstva koja su namijenjena od strane Ministarstva rada, ta dva i po miliona će značajno omogućiti da nedostajuća sredstva i kvalitet opreme koji je bio u okviru ovih sredstava koji se pružao, ova populacija može da obezbijedi na kvalitetniji način", rekao je Dejan Kusturić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja.

U resoru rada i boračko invalidske zaštite kažu da su od početka bili "ZA". Amputircima će sada umjesto naručenih ortopedskih pomagala dati pare da ih kupe sami.

"Da se kompletna procedura i u buduće vodi, znači sticanje prava na ortopedsko pomagalo vodi preko Fonda zdravstvenog osiguranja, a Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite će da vrši dodatnu isplatu u vrijednosti ortopedskog pomagala, čime će se omogućiti ratno vojnom invalidu i sloboda izbora ortopedskog pomagala", rekao je Duško Milunović, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Ratni vojni invalidi poručuju da su jednu bitku dobili, ali da ima još problema za koje će tražiti rješenje.