Internet rat: Dva miliona Turaka pozvalo Erdogana da podnese ostavku

20:14, 09.05.2018.
Thumbnail

Od utorka naveče oko dva miliona Turaka poručilo je predsjedniku Tajipu Erdoganu na društvenim mrežama da je "dosta", u jednom od najvećih političkih ratova u istoriji interneta.

Kampanja koja poziva turskog predsjednika Erdogana na ostavku preplavila je društvene mreže. Pokrenuta je nakon što je Erdogan, koji Turskom vlada već 15 godina, u utorak u parlamentu izjavio: "Ako jednog dana naša nacija kaže da je dosta, ja ću odstupiti s vlasti".

Od tada se društvenim mrežama šire objave uz hashtag TAMAM, u prevodu "dosta", a od utorka naveče podijelilo ih je oko dva miliona građana.

Vladini pristalice odlučile su da pokrenu protivkampanju s hashtagom DEVAM, što znači "nastavi".

Profesor iz Centra za istraživanje ekonomije i vanjske politike Akin Unver nazvao je ovaj okršaj jednim od najvećih političkih ratova u istoriji interneta.

Erdogan je komentar u parlamentu iznio usred povećanih političkih tenzija nakon što je pozvao na održavanje prevremenih izbora. Muharrem Ince, predsjednički kandidat opozicijske Republikanske narodne stranke objavio je da je Erdoganovo vrijeme isteklo.

Hashtag "nastavi" dosad je objavilo oko 300 000 korisnika. Pristalice vlade upitali su protivnike čega im je dosta, a oni su spremno podsjetili, između ostalog, na nasilje i policijska ubistva tokom protesta u Gezi parku 2013. te čistke nevjerojatnih razmjera nakon pokušaja puča 2016.

Turske vlasti ranije su ograničile pristup društvenim mrežama poput Tvitera i Fejsbuka, a pristup Vikipediji potpuno je zabranjen prošle godine. Osnivač Vikipedije Džimi Veles takođe je poručio Erdoganu da je dosta te zatražio da odobri pristup Vikipediji i posluša svoj narod.

Neki su naglasili da ako su već milijuni ljudi na internetu izrazili želju za Erdoganovom ostavkom, sigurno postoje mnogi drugi koji to takođe žele učiniti, ali ne mogu, zbog straha od vlasti ili već nametnutih ograničenja u pristupu internetu.

Turski predsjednik nebrojeno je puta šokirao javnost svojim izjavama i postupcima, a u Švedskoj je protiv njega podignuta i optužnica za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Nedavno je najavljen njegov dolazak u Bosnu i Hercegovinu, koji navodno nema nikakve veze s najavljenim izborima u Turskoj.

(Indeks)