Inspektori na terenu, bageri na adresama nelegalnih objekata!

15:29, 26.09.2017.
Thumbnail

Po nalogu urbanističko-građevinske inspekcije u privih osam mjeseci ove godine srušeno je 17 bespravno izgrađenih objekata u gradu, a samo tokom avgusta inspektori su izdali još deset takvih rješenja.

U Odjeljenju za inspekcijske poslove rekli su da se rješenja o rušenju odnose na stambene, poslovne i pomoćne objekte za koje investitori prije početka gradnje nisu pribavili svu potrebnu građevinsku dokumentaciju.

"Osim pomenutih objekata, za rušenje su predviđeni i neki montažni objekti kao što su ostave, ograde i slično za čiju gradnju takođe nije pribavljena zakonom propisana urbanističko-tehnička dokumentacija", kazali su u odjeljenju.

Istakli su da su srušene garaže, šupe, ograde, te manji nadograđeni objekti na već postojeće stambene, ali i stambeno-poslovne i poslovne objekte.

Prema ranijim informacijama iz Gradske uprave, u prvih pola godine otkrivena su 23 bespravno izgrađena objekta u gradu, dok je lani u istom periodu zabilježeno 55 ovakvih slučajeva.

Manji objekti ili dijelovi objekata bez građevinske dozvole prošle godine su uglavnom uočeni u naseljima Centar, Lauš, Obilićevo, Lazarevo, Kuljani i Mađir.

Da je na području grada još veliki broj bespravno izgrađenih objekata, govori podatak iz Odjeljenja za prostorno uređenje gdje je trenutno aktivno oko 10.900 predmeta koji se odnose na legalizaciju objekata.

"Od početka procesa legalizacije pa do danas izdato je oko 4.500 naknadnih građevinskih dozvola, odnosno toliki broj objekata je legalizovan", kazali su u Gradskoj upravi.

Da su gradski urbanističko-građevinski inspektori i lani imali posla govori podatak da je prošle godine na području grada srušeno takođe 17 bespravno izgrađenih objekata. U istom periodu podneseno je više od 8.200 zahtjeva za legalizaciju, a samo u decembru njih 5.100.

Vlasnici čekaju novu šansu

Prema nekim procjenama, na području grada ima oko 20.000 nelegalno izgrađenih objekata, a svi zainteresovani zahtjeve za legalizaciju mogli su predati do 31. decembra 2016. godine.

Legalizacija podrazumijeva naknadno izdavanje lokacijskih uslova, građevinske i upotrebne dozvole za objekte, odnosno dijelove objekata izgrađene bez dozvole. Međutim, moguće je da će oni koji još nisu predali zahtjev za legalizaciju dobiti novu šansu da to učine, o čemu će odlučiti Narodna skupština RS krajem ove godine.