Inspektorat: U Srpskoj nisu distribuisana zaražena jaja iz Holandije

14:03, 11.08.2017.
Thumbnail

Na tržištu Republike Srpske do sada nije zabilježena distribucija jaja iz Holandije koja su zaražena insekticidom fipronil, zabranjenim za korištenje u proizvodnji hrane za ljude, rečeno je Srni u Inspektoratu Srpske.

Iz ove institucije poručuju da će nadležni inspektori u kontrolama prilikom uvoza posebnu pažnju usmjeriti na pošiljke jaja.

Inspektorat Srpske je u vezi sa ovim slučajem već kontaktirao Agenciju za bezbjednost hrane BiH koja je član RASFF-a, evropskog sistema brzog obavještavanja o zdravstveno neispravnoj hrani.

"Ukoliko postoji potencijalni rizik da se na našem tržištu pronađe zdravstveno neispravna hrana, Agencija za bezbjednost hrane kao kontaktna tačka za BiH obavještava nadležne kontrolne organe entiteta i distrikta Brčko o potrebi pojačanog nadzora i povlačenju proizvoda ukoliko se isti pronađe u prometu", navode iz Inspektorata.

Republička inspekcija za hranu je za šest mjeseci ove godine, prilikom uvoza, pregledala 21 pošiljku jaja i proizvoda od jaja koji su uvezeni preko graničnih prelaza na kojima nadzor vrši inspekcija za hranu Srpske.

"U većini slučajeva riječ je o pošiljkama proizvođača iz Srbije i kod istih nisu utvrđene nepravilnosti. Kada je riječ o domaćim proizvođačima, svi objekti za proizvodnju, pakovanje i promet konzumnih jaja su pod kontinuiranim nadzorom veterinarske inspekcije", istakli su iz Inspektorata.

Kontrolu namirnica životinjskog porijekla prilikom uvoza u BiH na graničnim prelazima vrši veterinarska inspekcija Kancelarije za veterinarstvo BiH, koja nakon izvršenog pregleda pošiljke izdaje rješenje kojim se odobrava uvoz.

Više miliona jaja ranije je povučeno iz prodaje i iz magacina u NJemačkoj, Holandiji i Belgiji nakon što je utvrđeno prisustvo visokog nivoa insekticida fipronil, zabranjenog za korištenje u proizvodnji hrane za ljude.

Farmeri u Holandiji već su uništili stotine hiljada kokošaka poslije izbijanja ove afere, a pripadnici holandske policije uhapsili su dvije osobe za koje se smatra da su povezane sa upotrebom potencijalno štetnog insekticida kojim su zaražena kokošija jaja.

Testovi izmeta, krvi i jaja pokazali su visok nivo pesticida fipronil, koji je veterinarski proizvod za suzbijanje buva, krpelja i vaši, ali je zabranjeno njegovo korištenje kod životinja koje se koriste za ljudsku ishranu.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, ova otrovna supstanca, ako se uzima u većim količinama, može da ošteti jetru, štitnu žlijezdu i bubrege.

Slovačke, rumunske, francuske, britanske i danske vlasti su pronašle jaja zagađena insekticidom koja su preko NJemačke uvezena iz Holandije, a ove namirnice se povlače i sa hrvatskog tržišta.

(Srna)