Inspekcija Sanji Radojičić osporila posao u "Elektroprenosu"

19:53, 13.01.2017.
Thumbnail

Elektroprenos BiH je nezakonito zaposlio Sanju Radojičić, bivšu pomoćnicu ministra finansija RS i suprugu gradonačelnika Banjaluke, tvrde u "Transparensi internešnalu". Potvrdan odgovor su, kažu, dobili iz upravnog inspektorata Ministarstva pravde BiH.

Inspektori su, nakon zahtjeva "Transparensi internešnala", Elektroprenosu dali rok od 15 dana da otkloni nepravilnosti. Zakon o radu u bh. institucijama ne dozvoljava preuzimanje radnika iz entitetskih institucija, a upravo je Radojičićeva tako dobila novi posao.

"Ukoliko je već postojala potreba za popunjavanjem tog radnog mjesta, onda se morao provesti javni konkurs koji u ovom slučaju nije proveden. Nažalost, ovo nije ni prvi, a vjerovatno ni poslednji slučaj zaobilaženja procedura kako bi se zaposlili članovi porodica najviše pozicioniranih funkcionera u RS gdje Elektroprenos najviše i prednjači", istakla je Ivana Korajlić, "Transparensi internešnal" BiH.

Iz Ministarstva pravde BiH i pored obećanja, odgovore na naša pitanja danas nismo dobili. Ni u Elektroprenosu nisu bili naročito rječiti. Samo su nam potvrdili da su primili nalaz Upravnog inspektora u vezi sa zapošljavanjem Sanje Radojičić na poziciju savjetnika generalnog direktora preduzeća.

"Povodom ovog nalaza, 'Elektroprenos-Elektroprijenos BiH' a.d. Banja Luka će u zakonom propisanom roku postupiti prema Rješenju Upravnog inspektorata, otkloniti utvrđene nepravilnosti i o tome obavijestiti Upravni inspektorat", saopšteno je iz Elektroprenosa BiH.

Da li je informacija stigla do same Sanje Radojičić nismo saznali. Iz Gradske uprave dobili smo samo informaciju da je gradonačelnik Igor Radojičić trenutno na putu i da je nedostupan za komentar.

Slučaj zapošljavanja Sanje Radojičić, u žižu javnosti dospio je već u predizbornoj kampanji. Kao i tada, i sada krugovi bliski Radojičiću smatraju simptomatičnim što je prijava podnesena u septembru, odnosno tokom same predizborne kampanje. Smatraju da je to imalo samo jedan cilj, da naškodi njegovim izbornim šansama.