Informacija o migrantima bez Mektića

17:03, 17.05.2018.
Thumbnail

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odgodio je raspravu o Informaciji o provođenju plana hitnih mjera i realizaciji aktivnosti navedenih u Informaciji o procjenama i mogućnostima BiH u vezi s pitanjem izbjegličke krize u regionu i Evropskoj uniji i pregledu situacije u vezi s migrantskom krizom na zapadnobalkanskoj ruti.

Poslanici su konstatovali da je ovu informaciju „pregazilo vrijeme“, jer su podaci iz nje zastarjeli i ne odgovaraju sadašnjoj situaciji na terenu koja je alarmantna.

Osim toga, na ovoj važnoj temi, iz sale je „nestao“ ministar sigurnosti BiH ,a predsjedavajući Doma Mladen Bosić nije inetrvenisao što se Domu trebala obratiti Mektićeva pomoćnica Murveta Džaferović, što Poslovnik ne dozvoljava.

Na to je upozorio Damir Arnaut, poslanik SBB-a, ukazavši na taj propust i podsjetivši da se osim ministra, Domu mogu obraćati, odnosno podnositi izvještaje, informacije ili odgovarati na pitanja, još samo zamjenici ministra , što u ovom slučaju nije ispoštovano. No, nakon Arnautovog upozorenja, Kolegij je odustao od toga da se Mektićeva pomoćnica obrati, a u konačnici je usvojen zaključak da se rasprava o ovoj važnoj temi odgodi.

(Avaz.ba)