Znanje i praktična iskustva

Rudari prošli obuku za prvu pomoć

  • Извор: АТВ
  • 22.10.2021. 19:31

Kako zaustaviti krvarenje, zbrinuti prelome i druge povrede, reanimirati povrijeđenog rudara - to su iz prve ruke i praktično učili rudari i radnici Rudnika olova i cinka Sase iz Srebrenice. Kažu da su naučili stvari koje će im koristiti u slučaju nezgoda u njihovom radu.

"Znači u našem poslu, je li, sam posao je specifičan pošto se radi podzemna eksploatacija gdje postoji mogućnost povreda, tako da je dobro što češće ponavljanje znanja koje se nauči ovdje", rekao je Mladen Popović, tehnički rukovodilac jame.

"Ova obuka nam zaista mnogo znači, recimo ja sam prvi put na ovakvoj obuci. Evo mogu slobodno da kažem da sam naučila nešto iz ove obuke", istakla je Mirjana Matić, tehnički rukovodilac flotacije.

Znanje i praktična iskustva sa rudarima su nesebično podijelili članovi u Resuscitacionom savjetu Republike Srpske. 

"Mi ne radimo klasične prezentacije gdje seradi tekstualni dio, odnosno naratorski. Većina vremena koje polaznici provedu sa nama su praktičnog tipa i to je ono na čemu mi stalno zahtjevamo", rekla je Biljana Ćurguz, predsjednica Resuscitacionog savjeta.

"Da se prvenstveno četa za spašavanje na rudniku i najvažniji radnici svih sekotra koji obuhvataju naš posao obuče u zbrinjavanju i pomoći unesrećenim na radnim zadacima", izjavio je Aleksandar Petrić, tehnički direktor GROSS d.o.o.

Radnici koji uspješno završe obuku i polože ispit, dobiće odgovarajući sertifikat. To znači da će biti  obučeni za pružanje prve pomoći, hitne medicinske pomoći, zbrinjavanja prehospitalnih trauma i zaustavljanja krvarenja u rudarskoj jami i van nje. 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић