"Srpski prosvetitelji"

Bojić: Bez srpskog jezika i ćirilice nema srpskog identiteta

  • Извор: СРНА
  • 21.10.2021. 20:49

Bez srpskog jezika i upotrebe ćirilice nema srpskog identiteta, izjavio je večeras predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) "Prosvjeta" Banjaluka Jelenko Bojić na promociji knjige "Srpski prosvetitelji" čiji je priređivač.

"To je ono osnovno što svi moramo da znamo. Mi ovo aktuelizujemo onda kada dođu neke izuzetne situacije, kao što je bio slučaj kada smo morali da donosimo zakone i propise kojima se obavezujemo na upotrebu srpskog jezika i pisma", rekao je Bojić novinarima u Banjaluci.

Bojić je naveo da su u knjizi, koja je sačinjena kao svojevrsna narodna čitanka i obrazovna slikovnica na zanimljiv, razgovjetan i privlačan način predstavljeni život i djelo utemeljivača srpske pismenosti, kulture i duhovnosti Ćirila i Metodija, Svetog Save, Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića.

Recenzent knjige Borivoje Milošević rekao je novinarima da Ćirilo i Metodije, Sveti Sava, Dositej Obradović i Vuk Karadžić svaki za sebe i svi zajedno u vremenima i epohama u kojima su živjeli i stvarali predstavljaju istinske stubove srpske i šire posmatrano jugoslovenske i južnoslovenske ili slovenske duhovnosti, pismenosti i kulture.

"Važno je da ova knjiga izlazi baš u izdanju Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva `Prosvjeta` Banjaluka u predvečerje jednog velikog jubileja, jer se iduće godine obilježava 120 godina od osnivanja `Prosvjete` koja je vijek i 20 godina unazad najvažnija srpska kulturna institucija u BiH", istakao je Milošević.

Član Gradskog odbora SPKD "Prosvjeta" Banjaluka Luka Kecman rekao je novinarima da prezentacija ove knjige predstavlja završtak jednog velikog projekta kojeg je radio ovaj Odbor.

"Sa ovom knjigom se zaokružuje dvogodišnji mandat našeg predsjednika Jelenka Bojića, vrlo uspješan rad prije svega u oživljavanju Gradskog odbora `Prosvjete`", istakao je Kecman.

On je rekao da je zahvaljujući radu Bojića, Odbor došao prvi put do prostora i do mnoštva nekih manifestacija, a jedna od njih je "Kočićeva scena školska".

Knjiga je predstavljena u Akademiji nauka i umjetnosti (ANURS) Republike Srpske u Banjaluci, u prisustvu direktora Republičkog pedagoškog zavoda Predraga Damjanovića, članova SPKD "Prosvjeta" Banjaluka, radnika iz oblasti prosvjete i kulture.


Тагови: