Incko: Dodik nema pravo da izda nalog za bilo čije hapšenje

21:42, 19.10.2017.
Thumbnail

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je danas da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nema pravo da izda nalog za bilo čije hapšenje, saopšteno je iz OHR-a.

Reagujući na izjavu predsjednika Srpske da je šef Regionalne kancelarije OHR-a u Banjaluci /Marijana Berec/ 17. oktobra cijelu noć bila u Skupštini podržavajući opoziciju, te da je u jednom trenutku veoma teško odolio iskušenju da ne izda nalog da je uhapse, Incko tvrdi da Berecova, u konkretnom slučaju, nije bila prisutna u prostorijama Narodne skupštine.

On je naveo da je standardna praksa, u skladu s mandatom Kancelarije visokog predstavnika, da službenici OHR-a redovno prate sjednice parlamentarnih tijela širom BiH, uključujući i sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, kao što to čine i predstavnici drugih diplomatskih institucija.

Incko je istakao da se u Aneksu 10 Mirovnog sporazuma jasno kaže da će strane-potpisnice Sporazuma u potpunosti sarađivati sa visokim predstavnikom i osobljem iz njegove kancelarije.

U saopštenju se dodaje da je Incko naveo da se u Aneksu 10 kaže i da profesionalni članovi osoblja OHR-a imaju iste povlastice i imunitet koji uživaju i diplomatski predstavnici i njihove porodice prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima.

Incko dodaje i da Bečka konvencija kaže da je "ličnost diplomatskog agenta neprikosnovena", te da ona ne može biti podvrgnut nikakvoj vrsti hapšenja ili pritvora.

(Srna)