Ima nade- Centar za porodicu Kuća radosti

16:39, 01.12.2017.
Thumbnail

Na oduševljene svih stanovnika Kotor Varoša, a posebno roditelja djece sa poteškoćama u razvoju, krajem prošle godine otvoren je Centar za porodicu Kuća radosti. Mjesto u kojem svi rade volonterski, gdje se organizuju brojne radionice, rad sa logopedom i psihologom, što su, kako kažu u Centru, mališani dobro prihvatili.

Volonteri su posebno zavoljeli djecu, a i oni njih. Bojana Kutić, učenica Ekonomske škole je volonter u Centru od samog početka i nakon svojih obaveza, sa zadovoljstvom dolazi i druži se sa mališanima.

"Ja i drugarica smo bila od samog početka. Pripremale ovaj prostor, čistile ga, znači od samog početka smo. Redovno dolazimo na ove radionice, dva do tri puta sedmično. Pomažemo učiteljici Dubravki da crtaju, da boje, igramo se sa njima, pripremamo za ove praznike radove njihove. Par puta smo i prodavali neke njihove radove u gradu i te pare su išle u Udruženje i tako smo im pomagali", kaže Bojana Kutić, volonter.

"Trudimo se da odgovorimo na potrebe djece. Imamo tu radionice koje su tematske. Radi se sa djecom na savladavanju motoričkih vještina, fine motorike i grube motorike, usvajanje nekih stvari koje su njima otežane u svakodnevnom životu i radu. Druga stvar, imamo recimo profesora razredne nastave koji pomaže djeci predškolskog i školskog uzrasta u savladavanju školskog gradiva", navodi Nina Dragoljević, predsjednik Centra za porodicu "Kuća radosti".

Kroz Kuću radosti svake sedmice prođe tridesetak djece. Roditeljima djece koja imaju određene smetnje u razvoju, puno znači što su u ovom Centru prihvaćeni. Više nisu tabu tema, polako se otvaraju i pričaju o problemima djece.

"Evo ja ću nekako svoje vidjenje, jer i sama majka djeteta sa poteškoćama u razvoju. Prije osnivanja ovog Centra, bili smo prepušteni sami sebi. S obzirom na finansijske mogućnosti roditelji u pružali djeci šta su mogli, a tako i sebi.Mi smo se prije manje poznavale, bile smo povučene, nije se pričali o ovim problemima. Stalno je to bila neka zabranjena tema i djeca su bila među 4 zida", kaže Dragica Tepić, direktor Centra za porodicu "Kuća radosti".

Oko 80 djece na području Kotor Varoša ima govorno-jezičke smetnje i neophodna im je pomoć logopeda. Taj problem je riješen otvaranjem Centra Kuća Radosti, jer im tri puta sedmično iz Banjaluke dolazi Senka Smajlagić. Usluge logopeda su besplatne, a Senka svakom djetetu posvećuje posebnu pažnju i radi sa njima jedan na jedan. Pored toga, roditeljima je olakšano jer su do sada imali velike troškove odlaska na preglede u Banjaluku, a problem je bio i što su svi termini kod logopeda radnim danima u vrijeme kada roditelji rade.
"Po pola sata svako dijete ostane, ovdje u ovoj kancelariji. Svako dijete je drugačije i zahtjeva neki drugačiji pristup. Prvu sedmicu smo se upoznavali, gledala šta bi oni najbolje prihvatili. Trudim se da svaki tretman ne bude samo kako mi logopedi kažemo, samo dril. Da ja izgovaram, a da dijete ponavlja za mnom riječi i rečenice. Trudim se da to bude osmišljeno uz crtanje, uz pisanje, uz bojanje, da im bude interesantno", rekla je Senka Smajlagić, logoped.

Kažu, u Centru im trenutno ništa ne fali, samo se nadaju da će biti još onih koji žele konkretno da im pomognu. Zato pozivaju volontere da im se pridruže i budu dio ove vesele družine.