Ima li vajde od trebinjskog sastanka SDS - ovaca?

19:48, 08.08.2017.
Thumbnail

Potpuna saglasnost SDS-a i Prve SDS, zajedno do pobjede - to je sinoć na fejzbuku objavio Milovan Bjelica. Zaključci nakon trebinjskog maratonskog sastanka pomirenja ipak pokazuju da na kraju dogovor nije postignut i da svako i dalje ide svojim putem.

"U nekim stvarima smo se usaglasili, a fala bogu bilo bi čudo kad bi po svemu", rekao je predsjednik Inicijativnog odbora Prve SDS Božidar Vučurević.

Načelno je dogovorena amnestija za sve one koji su napustili SDS – uz poziv da se vrate nazad. U staro jato sigurno neće Darko Banjac. Baš kao ni Božidar Vučurević koji kaže da neće ulaziti u koalicije i još jednom najavljuje izvornu skupštinu svoje nove stranke.

"Mi ćemo razgovarati sa ostalima, svim grupacijama i pozivamo, još jedanput, sve da se vrate u Srpsku demokratsku stranku. Pozivamo sindikat, pozivamo druge političke partije da se priključe Savezu za promjene, pozivamo članove akademske zajednice, pojedince, omladinu, penzinere i sve ostalo – da pokušamo da popravimo stanje u RS nabolje", rekao je potpredsjednik SDS-a Milovan Bjelica.

"Zna se ko se amnestira, kako i na koji način. Nije riječ o kriminalcima već o ljudima koji imaju svoj politički put. Ja se smatram ozbiljnim političarem, za mene je to izuzetno smiješno", rekao je potpredsjednik DNS-a Darko Banjac.

Sastanak je inače više puta odgađan, a između starog i novog članstva SDS-a danima su sjevale varnice. Vukota Govedarica na kraju je u Trebinje taktički poslao Bjelicu, zajedno sa Sonjom Karadžić Jovičević, Nemanjom Vasićem i Dragom Bundalom.

Osim kupovine vremena, čini se da poslije pregovora niko od prisutnih nije profitirao. To se vidi i po reakciji onih koji su bliski SDS-u a nemaju baš riječi hvale za Božidara Vučurevića.

"Samo što se on nagodio sa vlasti, znaju se te šeme iza kulisa kako se to plaća. I on sad ima toliko prostora. Prvo je pravio Izvorni SDS, pa sad pravi Prvi SDS, pa će praviti SDS 90, pa će praviti Prvi izvorni 90 kroz dva... To su jedni te isti ljudi koji su reciklirani", rekao je član SDS-ovog monitoring tima Nebojša Vukanović.

Da ne bude baš da se svađaju oko svega – prvi SDS-ovci i oni bez prefiksa složili su se da članovima asocijacije “Stvaraoci Srpske” treba obezbjediti zasluženo mjesto u društvu.