Ilija Stevančević osniva stranku

19:42, 24.01.2018.
Thumbnail

Penzionerska demokratska stranka najnovija je partija koja će osvanuti na političkoj sceni Srpske. Nakon napuštanja PUP-a, Ilija Stevančević, jedini poslanik u Skupštini koji je izabran sa penzionerske liste, odlučio je da na izborima parira bivšim stranačkim kolegama.

Stevančević kaže da će nastaviti da podržava politiku predsjednika Republike, ali neće ostati imun ni na dobre prijedloge iz opozicije. Vjeruje da je i do sada štitio interese penzionera, ali, kaže, može i bolje.

"Jedan glas, bez obzira čiji bio, ne znači mnogo u Skupštini. Zato sam ja ubijeđen da će, i PUP i ova partija, da će osvojiti dovoljno mandata da će možda biti i korektivni faktor u politici Republike Srpske", izjavio je Ilija Stevančević, poslanik u Narodnoj skupštini RS.

Sa ovom najnovijom, najstarija populacija će moći da bira između dvije političke partije, a imaju i svoje udruženje. Barem na papiru, reklo bi se da u Srpskoj ima ko da ih predstavlja.

Džaba i nove, i stare organizacije, kad su u njima uvijek isti ljudi, koji su za nas malo šta uradili, poručuju banjalučki penzioneri. Sebe su obezbijedili, neki primaju na hiljade maraka mjesečno, a sve ide preko naše kičme, kaže Miroslav, koji je u penziju otišao kao vojnik. Od borbe političara za interese najstarijih, tvrdi, nema ništa.

"Da jesu, ne bi penzioneri gubili vrijeme na šahu ovde, nego bi u kafani pili kafu ili čaj. Ovako, praznih džepova jedino mogu igrati šah. To je to", kaže Miroslav Reljić, penzioner iz Banjaluke.

Dok penzioneri šahisti razvijaju taktiku, isto rade i u Partiji ujedinjenih penzionera. Poručuju da ih ne treba tako lako otpisati i da su, poslije Stevančevićevog odlaska krenuli od nule. Pošto računaju da nisu imali priliku da se dokažu u Parlamentu, ukoliko bi je dobili, tvrde, sve bi drugačije.

"Mi se nikada ne bi zadovoljili sa ovakvim procentualnim povećanjem penzija, zato što tri posto onom ko ima hiljadu maraka, to je trideset maraka, a onom ko ima dvjesto, to je šest. A hljeb ne košta, ne kupuje se na procente, nego na marke", reklao je Ilija Vujičić, predsjednik Partije ujedinjenih penzionera RS.

Penzioneri su najviše ljuti na predsjednika krovnog udruženja, za koje većina redovno uplaćuje članarinu. Radi Rakulju zamjeraju što, i ako nešto dobiju, to ide sve ide na mišiće, i na kašičicu. Mada, kažu da ni ostali nisu ništa bolji.

U Srpskoj ima oko 258.000 penzionera, a, prema svim istraživanjima, najaktivniji su glasači. Zato, poručuju da je sramota da su oni ti koji su najzaslužniji za izbor svake vlasti, a da se ama baš ništa ne pitaju.