Hrvatski ministar protiv "Ministarstva ljubavi"

10:44, 12.01.2018.
Thumbnail

Udruženja veterana iz ratova devedesetih godina prošlog vijeka u Hrvatskoj imaju veliku podršku institucija i odlučuju o svemu, a najnoviji primjer su udovice poginulih pripadnika hrvatske vojske, na čiji je zahtjev iz programske šeme Hrvatske radio-televizije /HRT/ izbrisana komedija "Ministarstvo ljubavi".

Međutim, nakon što se drugi dio javnosti uznemirio, zahtijevajući od javnog servisa da ne potpada pod uticaje raznih organizacija, odlučeno je da taj film ipak bude emitovan, ali u kasnom treminu.

To je dovelo do novog protesta udovica pred zgradom HRT-a. One su objavile da je i ministar veterana Tomo Medved zahtijevao od te medijske kuće da ne prikazuje film.

Rozalija Bartolović, predsjednik Udruženja udovica hrvatskih veterana iz Zagreba, tvrdi da je ministar pisanim putem zahtijevao da film ne bude emitovan.

"Ko to u HRT-u ne želi da posluša riječ i apel ministra? Ko ima veću moć na HRT-u od ministra", pita Bartolovićeva rukovodstvo HRT-a.

Dio medija je ovu izjavu ocijenio kao šokantnu, jer predstavlja priznanje da se Vlada Hrvatske otvoreno miješa u rad javnog medijskog servisa.

Podršku udovicama dala su, po običaju, sva udruženja veterana i mnoge institucije, a nekadašnji general Ljubo Ćesić Rojs najavio je "podizanje novih šatora", ovaj put ispred HRT-a, ako bude potrebno.

Film "Ministarstvo ljubavi", autora Pave Marinkovića, jeste komedija u kojoj državni inspektorat za porodicu provjerava udovice veterana, koje, iako tajno žive u vanbračnim zajednicama, primaju penzije.

(Srna)