Hor "Banjalučanke" na takmičenju u Kalamati

09:55, 10.10.2017.
Thumbnail

Nakon višemjesečnih intenzivnih priprema, Ženski kamerni hor "Banjalučanke" učestvovaće od 11. do 16. oktobra na internacionalnom horskom takmičenju u grčkom gradu Kalamata.

Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta Mladena Matovića, "Banjalučanke" će nastupiti kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH na ovom značajnom, licenciranom međunarodnom takmičenju koje će okupiti više od 50 horova iz svijeta, saopšteno je iz ovog hora.

"Imajući u vidu broj zemalja učesnica i kvalitet prijavljenih ansambala, izuzetna je čast i privilegija biti predstavnik svog grada i Republike na ovakvom takmičenju. Daćemo sve od sebe da opravdamo dosadašnje rezultate i visok rejting našeg hora", rekao je Matović prije odlaska u Kalamatu.

On je naglasio da hor na takmičenje odlazi potpuno rasterećeno jer je sredinom godine došlo do svojevrsne smjene generacija u ansamblu, tako da je osnovni cilj učešća na takmičenju u Kalamati testiranje trenutnih izvođačkih mogućnosti i priprema za Svjetsku horsku olimpijadu koja će biti održana početkom jula naredne godine u Južnoafričkoj Republici.

Takmičenje u Kalamati biće održano u organizaciji Svjetske horske asocijacije "Interkultur muzika mundi".

Ženski kamerni hor "Banjalučanke" osnovan je 1977. godine na inicijativu banjalučkog muzičkog pedagoga Ante Šašića i jedan je od najstarijih ženskih horova na području Republike Srpske i BiH.

Sa tradicijom dugom skoro četiri decenije, više od hiljadu održanih koncerata i nastupa u zemlji i inostranstvu, hor je postao prepoznatljiv na kulturnoj sceni u regionu.

(Srna)