HNS u Mostaru o Izbornom zakonu: Hoće li intervenisati OHR?

19:35, 12.03.2018.
Thumbnail

OHR se ne bi trebao miješati u priču oko Izbornog zakona. Tačnije međunarodna zajednica ne smije nametati rješenja, upozoravaju još jednom Hrvati, koji se nadaju da će biti dogovora u narednih nekoliko dana.

Toliko vremena je ostalo da zajedno sa SDA nađu zajedničko rješenje, koje bi omogućilo da svaki narod bira svoje predstavnike. A o svemu su još jednom razgovrali i na sjednici Hrvatskog narodnog sabora.

"Ja moram reći da smo mi ponudili prijedloge i ti prijedlozi su još uvijek na stolu", kaže Božo Ljubić, predsjednik Glavnog savjeta HNS-a.

Potpuno drugačiju priču imaju u SDA. Priželjkuju reakciju visokog predstavnika, za koga vjeruju da bi jedini mogao riješiti pat poziciju oko Izbornog zakona, koji mora da bude izmijenjen u dijelu koji je osporio Ustavni sud,jer bi u suprotnom nakon izbora institucije mogle da budu u blokadi.

Iz OHR-a za ATV kažu da ostavljaju još prostora za dogovor.

"Iako su bonske ovlasti i dalje dio njegovog mandata, visoki predstavnik je više puta istaknuo da se ne razmatra njihovo korištenje kako bi se riješilo ovo pitanje", navode iz OHR-a.

I Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva nedavno je upozorio da je situacija u BiH oko izmjena Izbornog zakona, mnogo teža, nego što se to mnogima čini.

U Republici Srpkoj ne misle da bi je OHR trebao rješavati.

"RS neće prihvatiti nijednu odluku visokog predstavnika, pa taman se odnosila isključivo na Federaciju i apsolutno to treba da se prestane da se radi", izjavio je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Bilo je najava da bi HDZ-e mogao uputiti novi prijedlog izmjene u bh. Parlament. Od te ideje za sada odustali.

"Moj lični stav je da ne treba trošiti neka kvalitetna rješenja, ukoliko nema razumijevanja od političkih aktera, evo prije svega većinskog bošnjačkog, ako toga nema onda to zaista nema smisla raditi", navodi Bariša Čolak – HNS.

U bh. parlamentu su pala već dva prijedloga izmjena Izbornog zakona. Valentin Incko prije nekoliko dana prvi put je zaprijetio da bi mogao iskoristiti bonska ovlašćenja, ukoliko do maja ne bude dogovora, a do tada će uslijediti snažniji pritisak međunarodne zajednice.