Hercegovački vatrogasci spremni za ljeto

20:05, 14.04.2018.
Thumbnail

Prošla godina se neće, i ne smije ponoviti hercegovačkim vatrogascima. Konačno imaju čitave kombinezone i čizme. Pomoć je stigla od Srba iz Kanade.

Članove tamošnjeg udruženja Sveti Đorđe zaprepastila je prošlogodišnja slika Hercegovine u plamenu a još i više to što oni koji su se suprotstavili vatri nisu imali čestitu opremu. Udržili su se, prikupili 600 hiljada maraka i kupili šta treba.

"Ovo je, nadam se, samo jedan od početaka pomoći za trebinjske vatrogasce. Naša bi želja iz dijaspore bila da vam još pomognemo nabaviti dvoje ili troje kola za hitnu pomoć", kaže Momčilo Šošo iz Toronta.

Heroji ljeta su zahvalni. Konačno će, kažu, umjesto u poderanim majicama i šupljim čizamama u vatru dobro opremljeni.

vatrogasci-dobili-uniforme-iz-kanade

"Znači mnogo, pogotovo u ljetnim mjesecima koji predstoje, znate da se toga dosta troši. Svaki vid pomoći je dobro došao", riječi su Miodraga Ćaćića, šefa smjene u Vatrogasnoj jedinici Trebinje.

Dobro će doći i novo vozilo. Vatrogasce je posebno iznenadila vijest da će Hercegovina dobiti helikopter za gašanje požara.

"Vatrogasci su nam prioritet. Treba da se nabavi novi helikopter. To je odlučeno u Štabu za vanredne situacije. To je nešto što je neophodno za Hercegovinu i da bude stacioniran u Trebinju", kaže Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Trebinja.

"Mi smo na sjednici Vatrogasnog saveza 14. marta ove godine dobili 300 hiljada maraka za nabavku novog navalnog vozila sa duplom kabinom", kaže Tripo Ćuk, TVJ Trebinje.

A ako vatra ponovo navali, vatrogasci će da budu spremniji nego ikad.

Osim na dotrajalu i pocijepanu vatrogasnu opremu, trebinjski vatrogasci zaboraviće i na stare prostorije. Izgradnja novih, u modernom vatrogasnom domu, teče planiranom dinamikom. Vatrogasci kažu da će kada usele u ovaj dom imati sve potrebne uslove.