Haški sud: Mladićevo zdravstveno stanje pod kontrolom

14:02, 19.05.2018.
Thumbnail

Sudski Mehanizam u Hagu je saopštio da je zdravstveno stanje generala Ratka Mladića pod kontrolom i da se "pomno prati" u sudskom pritvoru.

U podnesku koji je apelacionom vijeću uputio sekretar suda piše da se medicinsko osoblje u pritvoru pobrinulo za sve zdravstvene probleme na koje se Mladić požalio.

"Medicinsko osoblje u pritvoru UN pomno prati Mladićevo zdravlje", navedeno je u podnesku.

Sekretar suda ocijenjuje da je to suprotno nedavnim tvrdnjama Mladićeve odbrane.

"Štaviše, u slučaju bilo kakvog ozbiljnog medicinskog incidenta, određeni članovi porodice i branioci su informisani u skladu sa pravilima", navodi se u podnesku.

Sekretar Mehanizma je ponovo kao "netačnu" negirao tvrdnju odbrane da ljekarska služba u pritvoru odbija da Mladiću dostavi medicinsku dokumentaciju o liječenju.

Po dogovoru sa samim Mladićem, zdravstvena služba mu dostavlja dokumentaciju, a i sam Mladić je "izrazio zadovoljstvo" zbog toga, navodi sudski sekretar.

U podnesku, sekretar je negirao i tvrdnju odbrane da joj je djelimično uskraćeno finansiranje iz suda.

Te tvrdnje odbrana je iznijela u nedavnom zahtjevu da joj rok za podnošenje žalbe na prvostepenu presudu bude produžen za još tri mjeseca.

Prvostepenom presudom bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić (76) osuđen je na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

(Agencija)