Haos u Južnoj Africi: Povređeno osam Srba, lomili im ruke i noge

19:37, 17.05.2018.
Thumbnail

U velikim neredima u Južnoafričkoj Republici povređeno je osam srpskih državljana, a masakr su sprječile vojska i policija, koje su morale i da zapucaju.

Povrjeđeni Srbi su radnici njemačke kompanije, a na njih su u srijedu uveče metalnim štanglama nasrnule kolege crnci, nezadovoljni što su dobili otkaz. Šestorica su zadobili lakše povrede, dok su dvojica zadobili prelome ruku i nogu i zadržani su u bolnicu, ali su, na sreću, van životne opasnosti.

Srbi su u Južnu Afriku došli preko njemačke kompanije "IMR Hamburg GmbH" i zajedno s Hrvatima i Nijemcima rade na izgradnji termoelektrane "Kosile", nedaleko od Pretorije.

"Po nalogu japanske kompanije "Micubiši-Hitači" s kojom imamo ugovor, morali smo, radi uštede, da otpustimo jedan broj lokalnih radnika crnaca koji su radili za naše podizvođače. Bili su na gradilištu zajedno s našim radnicima iz Srbije, Hrvatske i Njemačke kad im je saopšteno da su otpušteni. Zgrabili su metalne štangle i krenuli da mlate kolege. Njihov sindikat je dosta jak i buni se protiv toga da se crnci otpuštaju. Mi pet godina nismo uspeli da ih obučimo da rade stručne poslove, a svi naši radnici iz Evrope su kvalifikovani zavarivači i inženjeri. Intervenisali su i vojska i policija, bilo je i pucnjave. Teže su povređena dvojica Srba i jedan Hrvat - kaže za Kurir Dragan Čarapina, vlasnik njemačke kompanije, porjeklom iz Hrvatske.

juyna afrika1

Saša Mart, konzul u Ambasadi Srbije u Južnoj Africi, kaže da je u stalnom kontaktu s povređenim Srbima kako bi im pružio svu potrebnu pomoć.

"Oko 50 radnika iz Srbije radi za tu njemačku firmu. Problem je nastao zato što sve stručne poslove obavljaju Nijemci, Srbi i Hrvati, a lokalno stanovništvo je nezaposleno. Afričko stanovništvo je napalo kamp pored gradilišta u kom su smješteni naši radnici. Stalno smo na vezi s kompanijom i tu smo za sve što im je potrebno", rekao je Mart.

Opljačkana kuća srpskog konzula

Kuća Saše Marta, srpskog konzula u Pretoriji, opljačkana je u noći između srijede i četvrtka kad su se nepoznati provalnici uvukli kroz električnu ogradu i iz prizemlja ukrali vrijedne uređaje, dok je on s porodicom spavao na spratu.

"Niko od nas, srećom, nije povrijeđen. Kad smo ustali, vidjeli smo da nema supruginog mobilnog telefona, a onda smo konstatovali da nema još dva laptopa, "ajpeda" i malog muzičkog uređaja. Odnijeli su i suprugin novčanik. Provukli su se kroz otvor na rešetkama, veličine 20 puta 15 centimetara! - kaže Mart i dodaje da su u računarima bile privatne fotografije i da nije bilo povjerljivih dokumenata.

(Kurir)