Grejson Peri oduševio Banjalučane

16:13, 08.09.2017.
Thumbnail

Procedura je tako nalagala, pa su mediji tik pred otvaranje izložbe, na nekoliko sekundi, konačno, dobili pravo da snime britanskog umjetnika Grejsona Perija. Obučen u svoj alter ego Kler, u zanimljivoj kreaciji, nasmijan i rasplesan, pozirao je ispred jedne od tapiserija.

Svojim simpatičnim stavom, na samom početku obraćanja, već je zadobio veliki aplauz.
A onda je posjetiocima objasnio šta njegove tapiserije znače i koju priču pričaju.

"Ove tapiserije pričaju priču o jednom čovjeku, o njegovim nadama, aspiracijama, o njegovom putu kroz britansko društvo. Ono što zapravo želim kada vi pogledate ovu izložbu da mi kažete divne su ti ove tapiserije, baš mi se dopadaju", rekao je Grejson Peri.

Dopala se i gradonačelniku Banjaluke, ali i zaposlenima u Muzeju savremene umjetnosti. Ne sumnjaju u posjećenost ove izložbe i kažu da će ta cifra sigurno da premaši 25 hiljada posjeta izložbi Demijena Hrsta.

"Taština malih razlika je nešto što smo dugo čekali i planirali. Ove godine imamo tu čast da ugostimo čovjeka koji je zvjezda britanske umjetnosti, koji je samo u Banjaluku došao i govorio na otvaranju", rekla je direktor MSURS Sarita Vujković.

"Tema izložbe "Taština malih razlika", iako nam odlazi sa ostrva, jako dobro se može razumjeti na ovom našem poluostrvu. Svako od nas na Balkanu može da razumije ovo na svoj način, samo što kod nekad iz malih razlika izbijaju veliki ratovi i ako bi ovaj lik, koj prilazi ova klasna društva živio ovdje imao bi šta da prikaže na tim tapiserijama", rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Grejson se odmah nakon otvaranja izložbe išunjao iz Muzeja. Posjetiocima je ostalo da uživaju gledajući njegove djela.