Gramofonske ploče popularnije od "skidanja" muzike sa interneta

13:38, 08.12.2016.
Thumbnail

Gramofonske ploče su smatrane nosačem zvuka koji je odavno izašao iz mode, međutim popularni vinil albumi su se vratili na velika vrata i prvi put u istoriji preuzeli primat nad prodajom albuma putem interneta.

Na gramofonske ploče muzički sladokusci iz Velike Britanije su potrošili više od 2,4 miliona funti, dok je na skidanje pjesama s interneta potrošen oko 2,1 milion funti.

Dokaz o rastu popularnosti prodaje gramofonskih ploča je i podatak da su prošle godine na ovaj nostalgični nosač zvuka potrošena 1,2 miliona funti, dok je za isto vrijeme prodaja pjesama preko interneta dostigla cifru od 4,4 miliona funti.
Muzički stručnjaci ističu da je razlog za veliku potražnju vinla božićna šoping groznica, te smatraju da mnogi Britanci kupuju gramofonske ploče kao poklone porodici i prijateljima.

Prvo mjesto top-liste deset najprodavanijih albuma na vinlu drži novi album "Hardwired to Self-Destruct" benda "Metallica".

Na drugom mjestu je sastav "Pink Floyd" s albumom "Animals", a na trećem "Live at the Hollywood Bowl" legendarnog benda "Beatles". Album "Back to Black" pjevačice Ejmi Vajnhaus je takođe na listi najprodavanijih, zajedno s muzičkom temom iz filma "Čuvari galaksije", kao i albumom benda "Nirvana", "Nevermind".

Interesantan je podatak da ova novija izdanja nikada nisu bila u ponudi na gramofonskim pločama i njihova prodaja je veća od bilo kojeg drugog muzičkog medija.

Na prvom mjestu top deset digitalnih prodaja putem interneta našao se album "Now That's What I Call Music 95", koji je miks pjesama muzičara Bruna Marsa i Emili Sande. Jedini muzički sastav koji se našao na listi najprodavanijih vinil albuma i onlajn digitalne prodaje je bend "Metallica", koji drži prvo mjesto po prodaji gramofonskih ploča i četvrto mjesto po prodaji digitalne muzike.

Generalni direktor kompanije "Entertainment Retailers Association" Kim Bejli ističe da je dosad uglavnom starija populacija kupovala gramofonske ploče, ali da se sada rast prodaje bilježi i kod mlađih slušalaca.

"Kupci božićnih poklona su imali veliki uticaj na prodaju gramofonskih ploča, ali trend rasta prodaje je aktuelan već nekoliko godina. Sada i supermarketi stavljaju vinil albume na svoje police. Sve je ovo dio trenda koji će se zadržati i u budućnosti", naglasila je Bejlijeva.