Gradili njemački supermarket u Beogradu, otkrili nacistički bunker FOTO

16:47, 11.08.2016.
Thumbnail

Na gradilištu gdje bi 2017. trebalo da nikne objekat njemačkog trgovinskog lanca “Lidl”, radnici su pronašli - njemački bunker iz Drugog svjetskog rata!

Betonska grdosija brzo je postala atrakcija za radnike, ali i stanare iz obližnjih beogradskih zgrada. Odmah su krenule priče kako se sredinom prošlog vijeka na Vidikovcu nalazilo njemačko vojno utvrđenje gdje su se Nijemci skrivali od partizana i pripadnika Crvene armije, a od sledeće godine, kada je planiran završetak radova, na istom mjestu juriće kupci za povoljnim cijenama, a umjesto pušaka nosiće kese namirnica.

vidikovac bunker 1

"Postoji više verzija, ali najvjerovatnija je priča da je izgrađen u Drugom svjetskom ratu, kako tvrde i mještani. Bunker je odlično napravljen, sve ove godine ostao je veoma očuvan, u dobrom je stanju. Izgrađen je tako da je na horizontalni red betona dodavano po dva metra zida od kamenja. Postoje najmanje tri nivoa, a moguće da ih je bilo još. Čini se da će sa nastavkom otkopavanja biti još spratova", otkrili su  radnici.

vidikovac bunker 3

Kakav je u ratnom periodu izgledao boravak u njemu, poznato je samo vojnicima koji su tu bitisali u ratnim vremenima. Danas je moguće prići samo iz otvora za dejstvo, dijela koji se nalazio iznad zemlje, dok su spolja vidljive spust merdevine. Njima se dolazi do prostorije niskih plafona, u kojoj je moguće boraviti samo pogrbljen ili u ležećem položaju. Stepenicama kružnog oblika stiže se u prostorije za boravak i skladište municije. A tamo je jedino vidljivo preostalo smeće, kao svjedok novijeg doba. Ni traga od ratne opreme.

vidikovac bunker 2

Bunker će, po svemu sudeći, uskoro otići u istoriju, Sa radovima koji su otpočeli 1. avgusta, radi izgradnje hipermarketa, podzemni objekat se iskopava iz zemlje i razbijaju se njegovi dijelovi. Ipak, ako je vjerovati istoričarima, vrlo je moguće da će radnici na ovom području pronaći čitav kompleks bunkera!

U blizini pala bomba

Ova lokacija na Vidikovcu bila je interesantna ratnim stratezima kroz vijekove. Tako je za vrijeme bombardovanja 1999. u neposrednoj blizini pala i jedna bomba koja nije eksplodirala.

Foto: P. Dedijer / RAS Srbija