Gostoprimstvom na Kestenburgu promijeniti stereotipe o Banjaluci

12:10, 06.08.2015.
Thumbnail

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je da je Ministarstvo, u skladu sa mogućnostima, podržalo održavanje međunarodnog festivala studentskih pozorišta "Kestenburg", ali da za sljedeći treba planirati više sredstava.

Malešević je istakao da učesnici zaslužuju podršku, pošto će mladi utiske koje sada steknu o gostoprimstvu i Banjaluci kasnije širiti, čime će biti promijenjen stereotip koji kod mnogih postoji o Republici Srpskoj.

Direktor Banjalučkog studentskog pozorišta Goran Jokić rekao je da su veoma zadovoljni odzivom publike na festivalu koji će biti održavan bijenalno, svake dvije godine.

"Uspjeli smo da dovedemo predstave iz 10 zemalja sa tri kontinenta, nadam se da ćemo za dvije godine imati predstave sa svih kontinenata", istakao je Jokić nakon prijema kod resornog ministra.

Predsjednik žirija festivala Branislav Lečić, koji je bio srpski ministar kulture, ocijenio je da je u političkom ambijentu teško pronaći finansije za kulturu, te da razumije ministra Maleševića koji ima taj težak zadatak.

"Kultura je opstanak i komunikacija, bez nje nema mogućnosti da se sačuvamo kao narod, niti da bilo kako delujemo. Čime ćete se predstaviti ako ne kulturom", upitao je Lečić.

Član žirija Irfan Mensur rekao je da je fasciniran festivalom koji bi nazvao kulturnom olimpijadom, te da će biti veoma teško donijeti odluku koja je predstava najbolja.

Festival se u Banjaluci održava od 31. jula do 9. avgusta u organizaciji Banjalučkog studentskog pozorišta.