Gosti Apostrofa: Nema pomirenja u BiH

20:36, 02.12.2017.
Thumbnail

U Bosni i Hercegovini neće biti pomirenja i nema budućnosti, poručili su gosti ATV-ovog Apostrofa.

Posljednja haška presuda koja se završila čašicom otrova, tvrde, imaće identičan efekat kao većina prethodinih. Umjesto pomirenja, sud je, nažalost, proizveo kontraefekat, poručio je Dražen Barbarić, mostarski politikolog.

"Toj petorici sudija na kraj pameti nije bilo da će ovom presudom trajno narušiti određene odnose u ovoj državi, možda i bespovratno. Kad dođe žena iz Kiseljaka i kaže da je bila silovana u logoru HVO-a, to se zna ko je. Ali samo malo, u tom trenutku nije osuđen taj čovjek koji je silovao, što je gnusna stvar. Mislim, taj je čovjek trebao završiti u Hagu kao stotine hiljada monstruma, koji su učestvovali u ovim sukobima. Ali da se onda amnestiraju kolektivi", rekao je politikolog Dražen Barbarić.

"Ne želim da branim Haški tribunal, ali zagovaram princip da svako treba da odgovara za ono što je učinio", poručio je Samir Arnautović, potpredsjednik Građanskog saveza. Zbog presude Slobodanu Praljku, Hrvati će tek da zagovaraju pravnu državu, odgovorio mu je Ivan Šušnjar, urednik portala Poskok – info.

"Vjerujte da će Hrvati sada taj princip braniti daleko jače nego Bošnjaci, jer postoji izuzetan broj kazenih djela za koja nije Armija BiH odgovarala. I sad će Hrvati biti najsnažniji zagovornici pravne države Bosne i Hercegovine", kazao je Šušnjar.

Žrtava, nažalost, na sve tri strane, a odgovornost je sporadična – poručio je istoričar, Predrag Lozo. Kaže da to o čemu Hrvati sada pričaju, Srbi tvrde već godinama.  Zato je, kaže, dobra stvar što sa sudijama u Hagu ni Srbi, ni Bošnjaci ni Hrvati, neće više imati mnogo posla.

"Mi uporno pričamo da su groblja i grobnice bile na sve strane. Evo, jedan gledalac je ovdje prilikom ankete za presudu generalnu Ratku Mladiću rekao, oni nas žele da ubijede da smo samo mi pucali, a da su oni nas gađali krem bananicama. Upravo takvim nastojanjem Haškog tribunala imamo direktne odnose u BiH", kazao je Predrag Lozo, istoričar iz Banjaluke.

Na samom kraju, poruke koje su poslali nisu bile posebno pomirljive, ni ohrabrujuće. Od one da za dijalog još nismo spremni,  preko konstatacije da Bosna i Hercegovina, ne samo da nema svijetlu budućnost, već je uopšte i nema.