Gorčin Stojanović: Odmah snimati seriju o Dodiku dok je još na vlasti

12:47, 17.08.2017.
Thumbnail

Priča o snimanju serije "Alija" u produkciji turske državne televizije (TRT), u režiji Ahmeda Imamovića i uz aktivno angažovanje sina Alije Izetbegovića, Bakira, podigla je medijsku prašinu, a stvar se dodatno "komplikuje" nakon kritika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na račun svega toga i prijedloga da se napravi film o Radovanu Karadžiću.

Dodik je u medijima izjavio da je serija Alija način da se opere njegova biografija, a da je vrhunac svega to što Bakir Izetbegović, ne samo što učestvuje u radu ekipe koja snima film o njegovom ocu, nego se pojavio u Tarčinu, mjestu gdje su Srbi bili zatvarani i " gdje je njegov otac dolazio da vidi da li je to mučenje bilo dovoljno veliko da bi zadovoljilo njegovu sujetu".

Predsjednik Republike Srpske je za agenciju Srna kazao da je Alija Izetbegović napisao Islamsku deklaraciju, da je bio poznat i viđen član Handžar divizije u Drugom svjetskom ratu i da ga je smrt spriječila da ne završi u Hagu.

O tome je za "Danas" komentarisao srpski reditelj Gorčin Stojanović.

Stojanović je rekao da nije dovoljno upoznat sa estetikom turskih serija: "Nikada nisam gledao ništa od toga, duže od desetak minuta ali sam upoznat sa srpsko-bosanskim serijama. U oba slučaja junaci su primjereni estetici tih serija, tako da mislim da je to "izvanredna" ideja i nema razloga da se čak ide daleko u prošlost kakva je Radovan Karadžić, treba odmah snimati seriju o Dodiku dok je još na vlasti. Bilo bi to dosad neviđeno u svijetu šou biznisa."

On podsjeća da veliki dio književnosti problematizuje obračune sinova i očeva, ali da ne može da sudi o umjetničkom angažovanju Bakira Izetbegovića, jer njegov prethodni rad ne poznaje, dok je Ahmed Imamović, kao reditelj, prema Stojanovićevom mišljenju, kompetentan da snima serije.

"Mislim da bi recimo bila "dobra" ideja ukrstiti ta dva serijala, pa da jedna epizoda bude o Aliji, a druga o Radovanu, a možda ipak nedostaje treća strana...." - konstatovao je Gorčin Stojanović.

(Danas/B92)