Golić: Na proljeće sanacija klizišta u Dolini heroja

20:55, 09.02.2018.
Thumbnail

Geološka istraživanja trajaće još desetak dana, a konačan plan sanacije klizišta mogao bi biti gotov polovinom marta.

Tada će se znati i koliko sredstava će biti potrebno izdvojiti da bi se sanirao ogromni krater ispod spomenika Bitke na Sutjesci. Obećala je to na Tjentištu ministar građevinarstva.

"Određene radnje su već urađene tako da je sada spomen kosturnica stabilna. Čekamo da se malo tlo ocijedi, plan sanacije se završava i onda ćemo interventno krenuti", rekla je ministar za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić.

Iz arhivske dokumentacije vidljivo je da klizište iz 1986. godine nije u potpunosti sanirano, što je uz obilne padavine uzrokovalo novo klizanje tla. Posao sanacije povjeren je republičkim institucijama, ali podrška stiže sa svih strana. Pomoć je ponudila i Vlada Srbije, a očekuje se i podrška Uneska.

"Moram da se sad javno zahvalim svim onim koji su se odmah javili po saznanju, zahvaljujući vama, da se ovdje aktiviralo klizište. Vjerujte da su se počeli javljati svi potomci brigada koji su ovdje učestvovali", rekla je Golić.

"Čitava bivša Jugoslavija, svi se javljaju, nude svoju pomoć, što materijalnu, što konkretno da dođu, da se neki radovi rade", rekao je direktor Nacionalnog parka „Sutjeska“ Dejan Pavlović.

Crnogorski Subnor inicirao je održavanje zajedničkog skupa svih partizanskih organizacija na Tjentištu da bi se pokušala obezbijediti dodatna sredstva za sanaciju klizišta. Nacionalni park u martu nastavlja i izbjeljivanje i uređenje spomen kompleksa, pa bi jubilej Bitke na Sutjesci- sedam i po decenija od ove slavne epopeje mogao biti dočekan kao nekada- u zajedništvu i izvornom sjaju spomenika u Dolini heroja.