Golić: Još nismo dobili odgovor od Hrvatske za radioaktivni otpad

09:06, 05.05.2015.
Thumbnail

 Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da Srpska još nije dobila odgovor od Hrvatske o rješavanju problema sa potencijalnim skladištenjem radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u toj zemlji, u blizini granice sa BiH.

"Tražili smo od nadležnih institucija Hrvatske sve relevantne informacije o svim postupcima koje su proveli prilikom izbora Trgovske gore kao potencijalnog odlagališta radioaktivnog otpada. Do sada nismo dobili nikakav odgovor", rekla je Golićeva sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

Ona je napomenula da je zahtjev Srpske u toj zemlji proslijeđen na dalje postupanje, te istakla da je pitanje odlaganja radioaktivnog otpada aktuelizovano u svim institucijama BiH.

"Svim institucijama BiH dostavljeni su potpisi načelnika opština koje su u slivu rijeke Une i koje bi bile ugrožene eventualnim aktivnostima Hrvatske. Načelnici ovih opština traže obustavljanje svih aktivnosti koje se odnose na odlaganje ovog otpada", dodala je Golićeva.

Ona je napomenula da bi 7.000 tona radioaktivnog otpada trebalo da bude uskladišteno na Trgovskoj gori u Hrvatskoj.

"Hrvatska, kao član EU, bila je dužna da obavijesti BiH o svim aktivnostima koje je preduzela i odabiru Trgovske gore za skladištenje ovog otpada. To nikada nije uradila, a hrvatski stručnjaci su rekli da je ovaj lokalitet odabran bez detaljnih istraživanja", zaključila je Golićeva.

Ona je izrazila nadu da će Hrvatska odustati od odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, na lokaciji koja se nalazi u blizni opštine Novi Grad u Republici Srpskoj.