Golić: Finansiranje bolnice u Istočnom Sarajevu iz tekućih sredstava

20:41, 20.03.2018.
Thumbnail

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da će izgradnja bolnice u Istočnom Sarajevu biti finansirana iz tekućih, a ne kreditnih sredstava.

Golićeva je istakla da vrijednost tog projekta, po sistemu "ključ u ruke", iznosi više od 55 miliona maraka.

"U budžetu imaju sredstva, već dvije rate su plaćene i radovi idu planiranom dinamikom i do kraja godine biće izgrađena bolnica", rekla je Golićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić rekao je da je Fond zdravstvenog osiguranja u ogromnim problemima, odnosno dugovima koji iznose stotine miliona maraka.

"Za ono što gradimo i modernizujemo dižemo kredite, nismo uspjeli bez toga", istakao je Đorđić tokom rasprave o Interpelaciji za razmatranje politika u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema.

On je ukazao da su plate zdravstvenih radnika ispod prosjeka u regionu, te da je to osnovni razlog zbog koga oni masovno odlaze da rade u inostranstvo.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da je situacija u zdravstvenom sektoru katastrofalna i da nije rješenje u kreditnim zaduženjima.

"Nije problem ljekara i ljekarske usluge, nego je problem njihovog statusa i da li će otići u penziju bez uplaćenog radnog staža", dodao je Glamočak.

"Dugovanja za doprinose su 452 miliona maraka i to se mora riješiti ako hoćemo zdrav zdravstveni sistem", poručio je Glamočak.

On je naveo da je povećanje penzija od dva odsto mizerno, te da je riječ o 2,5 araka, koliko košta i kilogram jabuka.