Gase se biblioteke na Starčevici i u Obilićevu, stižu bibliobusi

22:35, 27.02.2018.
Thumbnail

Male područne biblioteke na Starčevici i u Obilićevu se zatvaraju. Umjesto njih, tamo će svoja vrata velikim i malim čitaocima, otvarati vjerovali ili ne-autobusi, takozvani bibliobusi.

Novina kod nas, u svijetu uveliko praksa. Broj čitalaca se uprkos skepticima povećao zahvaljujući pokretnim bibliotekama, pa se nadamo da će tako biti i u Srpskoj, optimistični su u našoj najvećoj biblioteci.

"Nosivost ove biblioteke je 5000 knjiga, ona ima vlastiti internet na prostorima za pristup, vrtuljak za knjige, boksove, vlastiti agregat, vlastiti toalet i vrlo je ovako atraktivna reklama, oblijepljena nekim tapetama koje pozivaju na čitanje”, kazala je Ljiljana Petrović-Zečić, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke RS.

Informaciju koja je procurjela u javnost o gašenju dječije biblioteke u naselju Borik, iz Narodne i Univerzitetske biblioteke oštro demantuju. Selidba iz jednog prostora u drugi  pogrešno je, kažu,  protumačena.

Dječija biblioteka sa izdavaonicom i čitaonicom se ne zatvara, tvdre u upravi. Ona se samo seli, odnosno vraća u srce grada.

Ipak priznaju da ih je na povratak kući muka natjerala. Troškovi održavanja prostora su previsoki, jer samo za grijanje izdvajaju hiljadu i po maraka mjesečno. Ko voli da čita - čitaće bilo gdje, pa ipak selidba dječijeg odjeljenja rastužila je Banjalučane.

U planu je da dječije bude spojeno sa informativno-pozajmnim odjeljenjem što će učiniti knjige mališanima još dostupnijim.Rijetke i vrijedne knjige koje se trenutno tamo nalaze biće preseljenje u novi prostor u skloništu u ulici Sime Šolaje koji je idealan za čuvanje književne građe. Osim toga djeca će dobiti veći i svjetliji prostor za čitanje i igru, u srcu grada što nikako ne može biti loše, kažu u Narodnoj i Univerzitetskoj bibilioteci,a kome je daleko Narodna biblioteka, neka od septembra sačeka bibliobus.