Najljepših osam pustinja na svijetu

10:43, 06.07.2019.
Thumbnail
Područja su to koja zbog velike oskudice vlage nemaju razvijen vegetacioni sistem. Usprkos tome, utočište su mnogim živim bićima koja ostaju skrivena i katkad su zapanjujuće ljepote.

SAHARA

Thumbnail

Prostire se na području 10 država, zauzimajući površinu od nevjerojatnih 9.400.000 km2. Veći dio Sahare (područja Libije, Alžira i Egipta) nije pristupačan za turiste u ovom trenutku, ali karavane s devama vode posjetitelje u najromantičnije predjele za uživanje u noći pod vedrim nebom s mnoštvom sjajnih zvijezda.

SONORA

Thumbnail

Prostire se djelimično preko Arizone, Kalifornije i Meksika, a ovaj prostrani pejzaž uključuje mnoge zaštićene oblasti u koje spada i nacionalni park. Ovo je i jedino mjesto na kojem kaktus Saguaro raste u divljini. Dom je raznim životinjskim vrstama, što uključuje i više od tisuću različitih vrsti pčela.

DOLINA SMRTI

Thumbnail

Dolina smrti nadmašuje ostale pustinje po pitanju geografskih ekstrema. Spada u najniže, najtoplije i najsušnije oblasti u Sjevernoj Americi. Naziv je dobila iz vremena Zlatne groznice kad je 13 lovaca na zlato umrlo tokom jedne ekspedicije. Zbog svoje niske nadmorske visine (86m ispod nivoa mora) i okolnih planina koje zadržavaju temperaturu – ima uvijek paklenu vrućinu.

GOBI

Thumbnail

Nalazi se na području sjeverne i sjeverozapadne Kine te južne Mongolije, ispunjena ravnicama i stepama. Temperature su ekstremne: noći su hladne, a preko dana je vrelo. Mjesto je otkrića mnogih fosila, a tu su i prvi put otkrivena jaja dinosaura. Dom je mnogim životinjskim vrstama uključujući i dvogrbe deve.

TAKLA MAKAN

Thumbnail

U prevodu “Uđeš, a ne izađeš” je pustinja smještena u središtu Azije, ali politički pripada Kini. Oskudna je vegetacijom i ne posjeduje stalno naseljene životinjske vrste. Zbog jako nerazvijenog i sušnog tla ima izuzetno malu naseljenost, a malobrojno nomadsko stanovništvo uglavnom živi uz krajeve pustinje baveći se stočarstvom.

TAR

Thumbnail

Tzv. Velika indijska pustinja se prostire preko sjeverozapadnog dijela Indije i jugoistočnog dijela Pakistana. Zauzima površinu od oko 446.000 km². Tar je sačinjena od pjeskovitih zemljišta i pašnjaka. Dom je mnogim biljnim i životinjskim vrstama poput jelena i gazela te stablima bagrema.

DAŠT-E LUT

Thumbnail

Smještena je u jugoistočnom dijelu Irana, a poznata je i po nazivu Prazna pustinja. Glasi za jedno od najsuših i najtoplijih mjesta na sijvetu, a rekorderka je po najvišoj ikad izmjerenoj temperaturi pijeska od čak 70.7°C. Najekstremnija zona ovog područja je nazvana ”spržena pšenica” i to je veliki plato ispunjen crnom lavom.

DAŠT-E KAVIR

Thumbnail

Tzv. Velika slana pustinja je smještena u centralnom dijelu Iranske visoravni. Naziv je dobila po zanimljivim kristalima soli koji prekrivaju tlo, a koji su nastali uslijed nedostatka kiše. Njezina ukupna površina iznosi 77.600 km². Ljetne temperature su ekstremne i obično prelaze 50°C.