FZO RS: Nisu tačni navodi da finansiramo samo jeftinije lijekove

12:41, 07.03.2018.
Thumbnail

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske saopštio je da finansira oko 120 citostatika, među kojima su i najsavavremenije skupe terapije, te da su među prvima u regionu uveli bilošku terapiju.

U Fondu ističu da se na listi citostatika nalaze lijekovi čija samo jedna ampula košta i do 6.000 KM, te da su troškovi u prošloj godini za lijekove za maligna oboljenja iznosili oko 28 miliona KM.

"Iako su finansijske mogućnosti ograničene, Fond prati savremene terapijske smjernice kako bi našim osiguranicima bile dostupne iste terapije kao i u najrazvijenijim zemljama", navedeno je u saopštenju.

U Fondu naglašavaju da ovi podaci pokazuju da nisu tačni navodi pojedinih medija da "Fond finansira samo jeftinije lijekove", kao ni navodi da su "citostatici za Fond preskupi".

"Na listi citostatika koje finansira Fond nalaze se neki skupi lijekovi, koje ne finansira ni Fond zdravstvenog osiguranja Srbije, poput `pertuzumaba` čija jedna ampula košta 6.142 KM", ističu u Fondu.

U saopštenju se navodi da je u toku ponovljeni postupak nabavke pojedinih citostatika, jer se na prvobitni tender za neke lijekove niko nije javio i to uglavnom za lijekove starije generacije koji su jeftiniji, ali su neophodniu liječenju malignih oboljenja.

U Fondu objašnjavaju i da su ponude pojedinih dobavljača bile nerealno visoke i po deset puta skuplje nego što je bilo ranijih godina.

"S obzirom da upravljamo sredstvima osiguranika i da se od Fonda očekuje racionalno trošenje novca, ovakve ponude, praktično ucjenjivačke, su za Fond neprihvatljive", dodaje se u saopštenju.

Iz Fonda poručuju da će i u narednom periodu, u skladu sa finansijskim mogućnostima, nastojati da osiguranicima obezbijede što kvalitetniju terapiju u skladu sa svjetskim preporukama, iako su za razliku od drugih zemalja, u Srpskoj izdvajanja za zdravstvo najmanja.

(Srna)